2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Maradhatnak a magyar feliratok

Nem tiltott a műemlékek magyar nyelvű feliratozása - írta Theodor Paleologu román művelődésügyi miniszter abban az átiratban, amit a kolozsvári műemlékek többnyelvű feliratozása kapcsán küldött a város polgármesterének.
2009. augusztus 8. szombat 17:19 - HírExtra
Erről a Szabadság című napilap és a Transindex hírportál számolt be szombaton. A lap és a portál szerint a miniszter azt írta Sorin Apostu kolozsvári polgármesternek, hogy a műemlékek feliratozása esetében nem szabad mereven értelmezni a jogszabályt, a román, angol és francia nyelvek mellett az adott régióban élő kisebbségek nyelvei is szerepelhetnek a feliratokon. Május elején a városvezető kijelentette, hogy azért nem szerepelhet magyar felirat a műemlékeken, mert a magyar "nem nemzetközi nyelv".

A Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) és a Transindex aláírásgyűjtést kezdeményezett. Több mint 22 ezer aláíró arra kérte a polgármestert, hogy a feliratokra kerüljön fel a magyar, valamint a német nyelv is. Eckstein-Kovács Péter, Traian Basescu államfő kisebbségi tanácsadója juttatatta el a CEMO dokumentációját a tárcavezetőhöz. Eckstein-Kovács szerint Paleologu álláspontja az, hogy a 2237-es rendelet valóban előírja az angol, román és francia nyelvek kötelező használatát, azonban ez nem jelenti azt, hogy más nyelveket nem lehet feltüntetni a tájékoztató táblákon.

Paleologu felhívta a kolozsvári polgármester figyelmét a 2007-ben elfogadott törvényre, a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájára, amely előírja, hogy a helyi hatóságoknak bátorítaniuk kell a kisebbségi nyelvek használatát.

A kérdésről a helyi tanácsnak kell határoznia. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) állampolgári kezdeményezésű önkormányzati határozattervezet benyújtása érdekében aláírásgyűjtést kezdeményezett Kolozsváron. A szükséges 14 ezer aláírás várhatóan szeptemberig gyűjtik össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását