2024. május 8. - Mihály

Változnak az ÁFA-szabályok

Az Európai Unió áfa-irányelvének legutóbbi módosítása miatt 2010 januárjától jelentős változások lesznek a hazai áfa-szabályozásban, ezek közül a legfontosabb, hogy újra definiálják a szolgáltatások teljesítési helyét.
2009. augusztus 7. péntek 20:12 - HírExtra
A Deloitte sajtóközleménye ismerteti: a jelenlegi szabályozás szerint egy szolgáltatás teljesítési helyét a szolgáltatást nyújtó székhelye alapján kell meghatározni, de számos kivétel létezik már most is. Az új szabályozás különbséget tesz majd aszerint, hogy a szolgáltatás igénybe vevője adóalanynak, vagy magánszemélynek minősül-e. Üzleti környezetben az általános szabály szerint a teljesítési hely ott lesz, ahol a szolgáltatást igénybe vevő letelepedett; ez eddig csak meghatározott szolgáltatások esetében volt alkalmazandó.

A szabály elhanyagolható mértékű terhet jelent az adóalanyok részére, könnyű alkalmazni, és elkerülhetővé válik a külföldiek regisztrációs kötelezettsége, továbbá könnyebbé válik a fiskális kötelezettségeknek való megfelelés is - idézi a közlemény Veszprémi Istvánt, a Deloitte adótanácsadási üzletágának partnerét. A nemzetközi ügyletek tekintetében a fordított adózás alkalmazása válik általánossá.

Lakossági viszonylatban az általános szabály nem változik, a teljesítés helyének a szolgáltatás nyújtó székhelye, illetve a teljesítéssel legközvetlenebbül érintett állandó telephelye szerinti ország minősül. A Deloitte szakértője közölte: az új szabályok jelentős mértékben egyszerűsíteni fogják a teljesítés helyének meghatározását üzleti környezetben, és várhatóan a szolgáltatások minősítésével kapcsolatos viták száma is jelentősen csökkenni fog. Az új főszabály alkalmazandó 2010-től egyebek között a közösségi fuvarozásra, a bérmunka-szolgáltatástípusokra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását