2024. május 16. - Mózes, Botond

Össztűz alatt a közösségi oldalak?

A Twittert és a Facebookot ért csütörtöki hackertámadás után egyre többen gyanakodnak arra, hogy a világ legnépszerűbb közösségi oldalai egy összehangolt "hadművelet" célpontjai voltak.
2009. augusztus 7. péntek 18:29 - HírExtra
Egy hónappal korábban a Fehér Ház honlapja és több kormányzati portál is hasonló támadásnak volt kitéve, ami több millió amerikainak okozott kellemetlenséget napi ügyek intézésében.

Az incidens az egyre növekvő internetes közösségi oldalak sebezhetőségét támasztja alá, miközben ezeket a portálokat a cenzúra elleni leghatékonyabb eszközként tartják számon.

A legfeljebb 140 karakteres üzenetek megjelenítésére alkalmas Twitter órákig elérhetetlen volt az összeghangolt támadás miatt, a 250 millió tagot számláló Facebook pedig annyira lelassult, hogy akár le is állíthatták volna az oldalt.

A Facebook vezetője szerint a támadásért egy grúziai blogger vállalta a felelősséget. A Twitter vezetői viszont nem kívántak felelőst keresni, Biz Stone szerint ők tovább dolgoznak és nem hagyják magukat.

A webes szolgáltatások teljes megbénítását célzó (Denial-of-Service, DoS) támadásoknak a népszerű oldalak megsarcolásától kezdve a politikai meggyőződés kinyilvánításig számos indítéka lehet. A hirtelen megugrott népszerűség is az okok között szerepelhet, mert a Twitterre júniusban már 44,5 millióan regisztráltak.

Szakértők szerint elképzelhető, hogy a támadásokért egyetlen hackercsoport tehető felelőssé, akik éppen most próbálták ki, hogyan tudnak egyszerre megbénítani több honlapot.

A DoS-támadások ellen lehet védekezni, ami költséges, miközben a támadások viszonylag kis erőfeszítéssel megszervezhetők - mondta Kevin Prince internet-biztonságtechnikai szakértő.

A Twitter történetében nem ez volt az első leállás, a csevegőoldal gyors növekedése miatt korábban a szerverek nem bírták a hirtelen megnövekedtet forgalmat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását