2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Messiások Debrecenben

Folyamatosan érkeznek a nagy értékű műalkotások a világ minden részéből Debrecenbe, az augusztus 13-án megnyíló Messiások, avagy A nyugati ember és a megváltás gondolata című grandiózus tárlatra.
2009. augusztus 7. péntek 06:14 - HírExtra
Thurzó László szerint elsődleges, hogy a beteget a területileg illetékes kórháznak kell ellátnia, és szakmailag indokolt esetben kell tovább küldeni egy magasabb ellátási szinten lévő intézménybe. Hozzátette: nehéz megmondani, hogy adott esetben mi az indokolt magasabb szint egy műtét elvégzésénél. A professzor szerint "fordított eset" is létezik, vagyis az, ha a progresszivitás csúcsán lévő intézmény azért utalja vissza a betegek egy alacsonyabb szintű intézménybe, mert úgy ítéli meg, hogy az adott beavatkozást ott is el tudják végezni.

Az Országos Onkológiai Intézetnek alapító okirata - amely szerint állami feladatként ellátandó alaptevékenysége az ország teljes területére kiterjedő felvételi körben a daganatos járó- és fekvőbetegek diagnosztikus és terápiás szakorvosi ellátása és követéses gondozása - alapján el kell látnia a területen kívülről érkező betegeket is - mondta Thurzó László professzor. Hozzátette: irányadóak még az ellátásra vonatkozóan az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött szerződés az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat előírásai.

A mindennapi gyakorlat azonban kicsit más, nehéz megmondani, hogy szakmailag indokolt volt-e a betegek magasabb szintre küldése - mondta Thurzó professzor.

A Szegedi Tudományegyetem onkológiai klinikájának vezetője azzal kapcsolatban nyilatkozott az MTI-nek, hogy a Népszabadság csütörtöki számában azt írta: rákbetegek százait küldik el a fővárosi onkológiai intézetből, mert a vezetőség szerint nincs pénz az új páciensek ellátására. A betegek fogadásának korlátozása fokozatos volt. Az első igazgatói utasítás csak azt írta elő, hogy az előző év betegszámának harminc százalékát vehetik fel, majd területi korlátozás lépett életbe, végül pedig a területen kívüli teljes tiltás - írta a lap.

A lapnak nyilatkozó orvos igazgató szerint a területi ellátási kötelezettségük az elsődleges, kívülről legfeljebb akkor vesznek fel beteget előjegyzésbe, ha marad kapacitásuk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását