2024. április 19. - Emma

Fidesz: Nem lehet még 70 milliárdot elvonni

A Fidesz szerint nem lehet további 70 milliárd forintot elvonni a közösségi közlekedés finanszírozásából.
2009. augusztus 7. péntek 15:35 - HírExtra
Az ellenzéki képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján reagált a kormányszóvivő korábbi bejelentésére. Szollár Domokos azt közölte, hogy jövőre az ideinél 70 milliárd forinttal kevesebbet költhet az állam a MÁV-ra és a Volánra: a jelenlegi 330 milliárd ráfordítás helyett 260 milliárd forintot.

Fónagy János arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségi közlekedés Európában nem bevételcentrikus, hanem szolgáltatásközpontú. Arra is rámutatott, hogy a magyar közösségi közlekedés lényegében ugyanannyiba kerül, mint Nyugat-Európában, hiszen például "egy helyről veszik az elektromos energiát, az üzemanyagot".

Emlékeztetett arra, hogy Európában 30-40 éve volt hasonló helyzet, mint ma Magyarországon, ám ott a "keserves tapasztalatok" után rájöttek arra, hogy a közösségi közlekedés környezeti és gazdaságossági szempontból is előnyösebb az egyéni közlekedéssel szemben.

A képviselő szerint első lépésként Magyarországon közszolgáltatási törvényt kellene elfogadni, melyben az állam leltárba venné, mi a feladata, függetlenül a pillanatnyi finanszírozási lehetőségektől.

A Fidesz képviselője egy híradásra hivatkozva azt mondta, hogy a BKV után már a MÁV-nál is találtak erkölcsileg megkérdőjelezhető végkielégítést. Mint mondta, a hír szerint a vasúttársaságnál is előfordult, hogy egy, korábban munkaviszonyát megszüntető, vezető állásban lévő munkatársuk 40 millió forintos végkielégítést kapott úgy, hogy rövid időn belül a MÁV-Startnál a korábbihoz hasonló vezetői helyet tölthetett be.

Fónagy János azt hangoztatta, hogy ezek a menedzserszerződések nem elsősorban jogi, hanem erkölcsi kérdéseket vetnek fel. Ez az elit hogyan veszi magának a morális bátorságot ehhez, ha tudja, hogy a magyar társadalom milyen helyzetben van, és ha tudja azt is, hogy ezek az ügyek nyilvánosságra kerülnek - vetette fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. augusztus 7. 15:38
Akkor árulják már el,honnan pótolják a 7%-os bevételhiányt?Ja,azt nem tudják!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását