2024. május 19. - Ivó, Milán

A fogyatékosok rovására nem mehet

Elfogadhatatlan, hogy a fogyatékosok rovására változzon a gyógyászati segédeszközök támogatása - tudatta álláspontját Szabó Máté ombudsman egy tervezett jogszabály-módosításról az MTI-vel pénteken.
2009. augusztus 7. péntek 11:25 - HírExtra
"Sem alkotmányos, sem költségvetési sem egyéb szempontból nem indokolható, hogy az állam a megszorítások során éppen azoknak az áldozatára számítson, akik számára a hétköznapi életet segítő, támogatott eszközökhöz való hozzáférés az egyetlen esély a méltó élethez" - tartalmazza az Országgyűlési Biztos Hivatalának közleménye.

Miközben a fejlett világ egészségügyi szolgáltató rendszere felkészült és alkalmas a fogyatékossággal élő emberek ellátására, addig az ombudsman szerint a hazai jogállami demokrácia még csupán tanulja ezeket a normákat.

A diszkrimináció tilalma és az esélyegyenlőség biztosításának állami célkitűzése nem fakultatív, hanem kötelező feladatot jelent. Ennek a célja valamennyi emberi jog és alapvető szabadság teljes és egyenlő gyakorlásának, az emberi méltóság tiszteletben tartásának előmozdítása, védelme és biztosítása - emelte ki Szabó Máté.

"A fogyatékos emberek végre nem jótékonykodást, hanem esélyegyenlőséget akarnak" - hangsúlyozta az ombudsman, aki szerint "megengedhetetlen, hogy az állam a támogatási rendszer korrekcióit éppen a rendszer legrászorultabbjai rovására hajtsa végre".

A gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásáról szóló rendeletmódosítással a szakpolitika célja az, hogy csökkentse az év végéig várhatóan felhalmozódó hiányt, továbbá, hogy "igazságosabb legyen a támogatott gyógyászati segédeszközökhöz való hozzáférés, valamennyi rászoruló részére" - tartalmazza az ombudsman közleménye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását