2024. április 24. - György

Parlamenti krónika

Gusztos Péter felhívta a figyelmet arra, a liberálisok szerint nemcsak vitatkozni kell arról, mit lehet a jogalkotásban megtenni, hanem a közéleti ember felelősségéről is szót kell ejteni. Szerinte az elmúlt 50-60 évben Magyarországon politikai napilapban
2008. április 8. kedd 11:15 - Hírextra
Pettkó András (MDF) napirend előtt arról beszélt, hogy a túlzottan magas jogdíjak miatt az emberek és a cégek zömében külföldön - főleg Szlovákiában - vásárolnak üres CD és DVD lemezeket.
Véleménye szerint a szerzői jogdíjak megállapításának módja és mértéke egyaránt rossz, a méltányosabb helyzet kialakításába pedig - azonnali tárgyalásokat kezdeményezve - be kell vonni az érintetteket.

Ezért azt kérte a kulturális tárcától, hozza nyilvánosságra a jogdíjmegállapítás módját, az azt megalapozó hatástanulmányokat, a szerzői jogdíjból származó tavalyi bevételt és annak felhasználását. Az ellenzéki képviselő értetlenségének adott hangot amiatt, hogy az ügy legnagyobb vesztese, az állam "hallgat, és nem tesz semmit".

Arató Gergely válaszában közölte: a kultúrát felügyelő miniszter hatásköre nem terjed ki ezekre a kérésekre. Hozzátette: a tárcavezető aláírja az úgynevezett jogdíj közleményt, de annak tartalmát nem vizsgálhatja felül.

Török Zsolt (MSZP) felszólalásában azt mondta, segély helyett esélyt kell adni az embereknek, hogy jobban megérje nekik dolgozni, mint otthon maradni. Megjegyezte: a minimálbér nettó összege alig több, mint a legmagasabb összegű segély.

Álláspontja szerint támogatást, ösztönzést és segítséget kell adni az embereknek a munkába álláshoz. Példaként a tudás lehetőségét, a mikro- és kisvállalkozások járulékkedvezményeit, valamint a mobilizációt hozta fel.

Simon Gábor, a szociális és munkaügyi tárca államtitkára reagálásában közölte: az út a munkához programban megjelennek ezek az intézkedések. A probléma valós, a szándék erős, a lehetőségek adottak - hangoztatta. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy az uniós és a magyar forrásokat összehangolják egymást erősítése érdekében.

Az államtitkár azt mondta, mindenképpen változtatni szeretnének azon, hogy Magyarországon félmillió ember dolgozik feketén és kiemelten akarják támogatni a rászorulók foglalkoztatását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását