2024. április 28. - Valéria

Magyar pénzből fizetnék a szlovák bírságokat

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) továbbra is azt javasolja, hogy a magyar állam vállalja át a szlovákiai magyarokra kirótt bírságokat.
2009. augusztus 3. hétfő 19:47 - HírExtra
Az MDF-es politikus Balázs Péter külügyminiszter mondatára reagált, aki Sólyom László államfővel való megbeszélése után hétfőn közölte: nagyon humánus ötletnek tartja azt, hogy a magyar állam vállalja át a szlovákiai magyarokra kirótt bírságokat, de szerinte nincs meg ennek az anyagi fedezete.

Az MDF-nek továbbra is az az álláspontja, hogy a kormánynak meg kellene vizsgálnia a jogi, pénzügyi és technikai lehetőségeit annak, hogy hogyan kivitelezhető a bírság átvállalása - jelentette ki Kerék-Bárczy Szabolcs.

Hozzátette: a Külügyminisztérium feltehetően nem végzett még vizsgálatot az ügyben, a miniszter valószínűleg "első reakcióként" mondta azt, hogy nincs meg rá az anyagi fedezet.

Hangsúlyozta azt is: Magyarországnak politikai és erkölcsi kötelessége, hogy legalább ilyen módon enyhítse a terheit a szlovákiai magyaroknak.

Kerék-Bárczy Szabolcs úgy vélekedett: ha a magyar állam átvállalná a szlovákiai magyarokra kirótt bírságokat, akkor ez talán visszatartó erő lehetne Szlovákia felé.

A szeptember elsején hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket.

Az egészségügyi és szociális intézményekben pedig csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, azt akár ötezer eurós pénzbírsággal büntetik.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn fogadta Balázs Péter külügyminisztert, és Németh Zsoltot, a külügyi bizottság fideszes elnökét.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) hétfőn az MTI-vel azt közölte: az államfő szerint összeegyeztethetetlen a kisebbségeket védő nemzetközi törvényekkel és az Európai Unió értékrendjével a kisebbségi nyelvhasználat korlátozása Szlovákiában.

Az államfő továbbra is fel fog lépni a szlovákiai magyar nemzetrész jogai érdekében, és bízik abban, hogy szlovák részről módot találnak a kisebbségi jogokat sértő intézkedések orvoslására - hangsúlyozta az elnöki hivatal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

d.a.angela
2009. augusztus 3. 21:20
A cikkk olvasásakor éppen nekem is az előttem szólóhoz hasonlóak jutottak eszembe. Tényleg ne finanszírozzuk meg a szlovák állam adósságát is? Hátha akkor megszeretnek bennünket.
saxo
2009. augusztus 3. 19:58
Ezek tényleg elmezavarodottak.
A szlovákok egy ilyen esetben azonnal bírságolnának minden magyart, "ha kell ha nem", mégpedig röhögve, hogy a magyar állam dotálhassa a szlovák államot.

Komolyan mondom, kiskutyám szellemi színvonala, magasan veri ezeknek a barmoknak a szintjét...!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását