2024. május 20. - Bernát, Felícia

Kisléta avagy emberek, akik elvetik a sulykot

Megöltek egy roma asszonyt Kislétán, amiért az SZDSZ szerint azon nyomban össze kéne hívni az Országgyűlést. Közben Draskovics bakija miatt az egyik beosztottat csupán megfenyítették. Hol élünk?
2009. augusztus 3. hétfő 16:59 - Pásztor Balázs
Sörétek egy holokausztért

Tegnap, a roma holokauszt emléknapjától megindítódva a Szabolcs-megyei Kislétán valakik besétálltak egy nem cigánysoron lévő, ám cigány család lakta házba, és lelőttek a 45 éves Balogh Máriát, és életveszélyesen megsebesítette(k) annak 13 éves lányát egy sörétes puskával (más nem lakik a házban).

Az eset természetesen országos hullámokat vert, és az összes vezető internetes portál vezércikkben foglakozott az üggyel, a rendőrség pedig azonnal mozgósította az áprilisban 100 főre növelt roma-ellenes támadásokra felállított akciócsoportját - noha lehet, hogy egy teljesen általános ügyről van szó.

Nem is rasszizmus?

Az egy dolog, hogy a történet kísértetiesen hasonlít arra a három esetre, ahol romákat lődöztek le ismeretlenek etnikai okokból - amire felállítódott az említett akciócsoport és kihirdettek egy immáron 100 milliós vérdíjat is, ám ezeknek ellenére eddig semmi eredményt nem értek el - de könnyen lehet, hogy az egésznek semmi köze az etnikumhoz - sokan például szerelemféltésről beszélnek. Hisz a pécsi gránátdobálás sem azért történt, mert az illető cigány volt, hanem azért, mert egy alvilági figura. Az etnikai indítékot Pénzes Sándor, Kisléta polgármestere is kizárja.

Ettől még persze lehet, hogy a bőrszín állt a gyilkosság mögött, így a rendőrség jól tette, hogy bevetette a spéci erőket. És a sajtó botrányéhségét is meg lehet érteni, hisz ők sokszor abból élnek, hogy felfújnak dolgokat. De egy politikai pártnak nem kellene ennyire felelőtlennek lennie.

Egy gyilkosság miatt mozduljanak meg a képviselők?

Az SZDSZ kitalálta, hogy a gyilkosság akkora dolog, amiért azonnal össze kell hívni Parlamentet, a nyári szünet ellenére (a nyilatkozatról erősen visszaköszön Gusztos Péter hozzáállása). Az uborkaszezont amúgy is csak a szóvivők nyílt levélnek nevezett agyrémei zavarják meg, de a pártoknak nincs is túl nagy szükségük a nyilvánosságra - jelenleg.

Törvényi keret
Házszabály 39. § (1) A köztársasági elnök, a Kormány vagy a képviselők egyötödének írásbeli kérelmére az Országgyűlést rendkívüli ülésszakra vagy rendkívüli ülésre össze kell hívni. A kérelemben az összehívás indokát, továbbá a javasolt időpontot és napirendet meg kell jelölni. Az Országgyűlés elnökének lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra kell az Országgyűlést összehívnia.
Enélkül viszont nem fog menni, ugyanis ehhez 78 képviselő hozzájárulása kellene, ami azt jelenti, hogy az egyik nagy párt támogatása létszükség az indítvány számára. Csakhogy ezt nem fogják megkapni.

El lehet képzelni a felkérésre érkező pártok hivatalos válaszait, amelynek a lényegét megpróbáltuk egy mondatban megfogalmazni. MSZP: „Gőzerővel készülünk a választásokra, meg arra, hogy miként adjuk be Bajnainak a minisztercseréket, így épp nem érünk rá.” Fidesz: „A Zorbán épp Mexikóban vidám a tequilától, és különben sem vennénk részt egy 1 százalékos párt játékaiban.” MDF: „Mi támogatjuk az összehívást, hisz így megmutatjuk, hogy nekünk fontos az ügy, no meg tudjuk, hogy úgy se lesz következménye.” Jobbik: „Bár minket a kutya se kérdezett, de támogatjuk az összehívást, ám ott inkább az előrehozott választásokról kéne szavazni.” Kiegészítő Fidesz közlemény: „Jah igen, ha lesznek ott előre hozott választások, akkor támogatjuk az összeülést.”

A dolog igazi fricskája az, hogy az SZDSZ megosztottsága miatt az se biztos, hogy az összes SZDSZ-es képviselő támogatná az indítványt.

A megszólalás lényege azonban az, hogy az SZDSZ anélkül kezdeményezett ilyesmit, hogy biztosan kiderült volna, itt etnikai indokok játszották a főszerepet - sőt ezt még közleményükbe is elismerik: „Lehet, hogy a mostani eset nem része a merényletsorozatnak, de a kormánynak és a demokratikus pártoknak azonnal cselekedniük kell Magyarország érdekében.”

Érthetetlen

Tehát lehet, hogy semmi köze az egészhez, de azért hívjuk már össze az egész országgyűlésnek nevezett cirkuszt, hiszen mi nagyon de húde megvédjük a cigányokat, még akkor is, ha épp nem kell nekik védelem, mert a származásuk nem játszott közbe a történtekben.

Részlet a közleményből
A Szabad Demokraták Szövetsége megdöbbenéssel értesült az egy édesanya halálával és egy gyermek súlyos sérülésével végződő kislétai fegyveres támadásról. Lassan egy éve zajlanak hasonló merényletek romák ellen, a rendőrség mindeddig egyetlen elkövetőnek sem jutott a nyomára. (...)Magyarország az elmúlt időszakban a rasszista uszításról, a faji alapú erőszakról és a szélsőjobboldal térnyeréséről híresült el világszerte. (SZDSZ.hu)
Az effajta hozzáállás remek, felelősségteljes viselkedést rejt magában - avagy remek példája annak, hogyan csináljunk közönséges bolhából rózsaszín elefántot. Azonban ha sikerülne is összehívni a Parlamentet, mit csinálnának ott nagy hirtelen? Minden roma mellé két polgárőrt rendelnének? A válasz: nem, hanem a szadesz tervei szerint kérdőre vonnák Draskovicsot, hogy ugyan mit sikerült elérnie a rendőrségnek az elmúlt hónapokban a cigány-gyilkosságok ügyében?

Rózsaszín elefántból bolhát

Draskovics ekkor felállna, és közölne harminchat mondatban, hogy : semmit. Azonban a gond ott kezdődne, hogy Drazsé - akiről az SZDSZ is úgy nyilatkozik, hogy az ő személye „hitelteleníti el a fizikai erőszaktól sem megriadó szélsőségesek elleni fellépést” - felállna, és ha már úgyis ott van, a Fidesz megkérdezné tőle, hogy ugyan hogy volt az a Magyarok Nyilai robbantás, aminek semmi köze a Magyarok Nyilaihoz?

Drazsé meg elmondaná, hogy neki ehhez semmi köze, ő csak a miniszter, és különben is figyelmeztette már a bakit elkövető illetékes helyettest, mint az a tájékoztatóban is olvasható. Ez a pár mondat viszont rekord gyorsasággal elterjedne az uborkaszezonban, és közvélemény jelentős része azon pattogna, hogy miként lehet egy EKKORA bakit egy egyszerű figyelmeztetéssel elintézni, amikor az is sokakban felmerült, hogy Drazsénak nagyon gyorsan el kellene takarodnia abból a székből.

De mint az tudjuk, Drazsé bármit elronthat, ő marad, hisz ő a szuperhős, a kirúghatatlan, megkerülhetetlen közszereplő, mert van annyi információja, amivel pártját az eddigieknél is jobban taccsra vághatná. Eme paradoxon elkerülésére törekedvén a HírExtra egy remek tanáccsal segítené az MSZP munkáját: ha Draskovicsot mindenképpen valamilyen jelentős politikai szerepben kötelező tartani, és amihez csak hozzányúl az elromlik, akkor valahogy tegyék meg a Jobbik elnökévé. Így Drazsé is megkaphatná amit akar, és az MSZP-nek végre lenne egy olyan eszköze, amivel leszámolhat az általa nem igazán kedvelt Jobbikkal.

De lenne egy tanácsunk az egész politikai garnitúra számára is: próbálják meg az ügyeket súlyukhoz mérten kezelni, mert így nem ébresztenek mást, csak dühöt, csalódottságot, némi röhögést és több tonna szánalmat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. augusztus 5. 21:28
Aser, honnan tudod, hogy rasszista gyilkosság volt? Uramisten, csak nem voltál ott????
Papuska
2009. augusztus 5. 20:01
Ijesztő, hogy egy felderítetlen gyilkosságsorozatot egyesek a saját hazájuk bemocskolására használnak fel, mások pedig megint a "fasiszta" bombát próbálják robbantgatni. Felháborító, hogy átgondolatlanul súlyos következtetéseket vonnak le emberek! Mi van, ha provokáció? Mi van, ha perverz őröltek egyéni akciója? Mi van, ha megint roma az elkövető? Mi van, ha valakik pont az országunkat próbálják befeketíteni? (Volt már ilyen!) Először eredményeket, bizonyítékot, azután a mocskolódás, a saját hazánk besározása!
zeta33
2009. augusztus 5. 11:34
Nem értem, hogy egy bűncselekményből (az etnikummal összefüggő sorozatgyilkosság még nem bizonyított),hogyan lehet politikusokat rugdosó, pocskondiázó cikket kerekíteni. Nagy divat nálunk elképzelésekből valós tényeket fabrikálni, aztán az igazság kiderülése után elsunnyogni, job esetben kezünket széttárni. Bocsánatot még senki sem kért. Tisztelt cikkíró! Csínján a korai köveetkeztetések levonásával, a ki mit csinálna ha ..... fejtegetésekkel. Könnyű a sötétben a vaknak azt állítani, hogy süt a nap. Már ha a közvéleményt vaknak nézik.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását