2024. május 16. - Mózes, Botond

Mondjon le!

Azonnali lemondásra szólítja fel a Fidesz Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettest a BKV Zrt.-nél tapasztalható botrányok és rendkívül magas végkielégítési ügyek miatt - mondta Németh Szilárd, a fővárosi Fidesz-frakció tagja szombati budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. augusztus 1. szombat 12:10 - HírExtra
A politikus azt mondta: Balogh Zsoltnak, a BKV általános vezérigazgató-helyettesének és Székely Gábornak, a felügyelőbizottság elnökének azonnali felmentése mellett azért követelik a főpolgármester-helyettes lemondását is, mert 2006-tól ő felügyeli a közlekedési vállalatot, és a pénzügyi botrányok ettől az időszaktól kezdődtek a BKV-nál.
Németh Szilárd kijelentette: egy pofátlan, mutyi világ alakult ki, és annyira gátlástalan ez a rendszer, hogy elmondhatjuk, a BKV menedzsmentje egy szoci kifizetőhellyé változott”, ezért a Hagyó Miklós által külföldről elrendelt belső vizsgálatnak a Fidesz nem hisz.

A Fidesz fővárosi képviselője emlékeztetett arra, hogy a legfőbb ügyészhez fordultak a BKV volt humánpolitikai igazgatójának ügye miatt, mivel felmerül a különösen nagy kárt okozó hűtlen vagy hanyag kezelés tényállása. A legújabb hírek szerint pedig mintegy százmillió forint megfizetésére kötelezte az elsőfokú munkaügyi bíróság a BKV-t, amiért rendkívüli felmondással, végkielégítés nélkül rúgták ki tavaly Szalai László kabinetigazgatót.

Megjegyezte: a BKV a bírósági döntés ellen nem akar fellebbezni, mondván úgyis elveszítenék a pert”, ezért a Fidesz látni szeretné Szalai László szerződését. Azért, hogy kiderüljön, milyen alapon járna "jogszerűen" ilyen rendkívül magas összeg akkor, amikor a cégnek közfeladatot kellene ellátnia, közpénzen van fenntartva és a fenntartója a fővárosi önkormányzat.

Németh Szilárd nonszensznek nevezte, hogy addig, amíg sofőrök összeverekednek a buszok műszaki állapota miatt, járművezetőket vernek meg utasok, és a közlekedési társaság több mint 80 milliárd forintos adóssága mellett évi 27 milliárdos deficittel látja el feladatát, százmilliókat fizetnek ki embereknek. Ezért senki ne csodálkozzon azon, ha az emberek nem akarják megvenni a menetjegyet vagy a bérletet, inkább bliccelnek a járatokon - mondta.

A Magyar Nemzet szombati számában megjelent cikk ismertetése szerint rendkívüli felmondással, végkielégítés nélkül küldték el Szalai Lászlót, aki munkaügyi bírósághoz fordult, amely első fokon csaknem százmillió forintot ítélt meg neki. A bíróság kimondta: nem álltak fenn a rendkívüli felmondás jogszabályi feltételei. Ha közös megegyezéssel távozhatott volna a kabinetigazgató, akkor is körülbelül 60 millió forint járt volna neki a munkaszerződése alapján. A felmondást Balogh Zsolt akkori megbízott vezérigazgató írta alá, aki a nagy végkielégítésekről is döntött.

A Magyar Nemzet a múlt héten számolt be arról, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra volt humánpolitikai igazgató csaknem 100 millió forintos végkielégítést kapott 2008-ban, de a BKV tovább foglalkoztatta. Július 27-én aztán a "körülmények miatt" a humánpolitikai igazgató lemondott.

A napilap csütörtökön azt írta: a BKV korábbi stratégiai igazgatója, Bosnyák Gyula egyévnyi munkaviszony után 39 millió forint végkielégítést kapott.

A végkielégítések miatt a BKV belső vizsgálatot rendelt el, ennek keretében 2007 január elsejéig ellenőrzik az összes ilyen jellegű kifizetést. A vizsgálat Székelyné Pásztor Erzsébet kommunikációs igazgató közlése szerint augusztus közepén zárul le.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását