2024. április 28. - Valéria

Új orgonával gazdagszik a plébániatemplom

Új orgonával gazdagszik a mosoni Nepomuki Szent János plébániatemplom: hárommanuálos, 36 regiszteres, több mint 2500 síppal felszerelt hangszert épített Jáki György orgonaépítő-mester a régi orgona bizonyos elemeinek felhasználásával. Az orgonát augusztus
2008. augusztus 6. szerda 17:02 - Hírextra
A korábbi 14 regiszteres, kétmanuálos, 750 síppal rendelkező hangszer 1926 óta szolgálta a liturgiát. Hangja, zengése az évtizedek elteltével megkopott. A még használható elemeket, köztük a sípokat nem dobták ki, hanem beépítették az új orgona szerkezetébe. Az eklektikus orgonaházat megemelték a jobb akusztikus hatás érdekében. A tömörfából kialakított játszóasztalt sárgaréz berakások, a regiszterkapcsolókat kézzel festett porcelánfeliratok díszítik.

A mosonihoz hasonló, 30-40 regiszteres orgona több van országszerte - mondta Jáki György, hozzátéve, hogy egy ilyen nagyságrendű hangszer felépítéséhez megannyi szakma mesterségbeli fogásának ismerete szükséges, és általában két év elégséges. A mosoni orgonaépítés különféle okokból ennél hosszabb ideig húzódott.

A nagy értékű beruházáshoz végül az egyházközség, továbbá a város, a hívek, s a külföldi adományozók támogatásából sikerült az anyagi forrásokat előteremteni.

A hangszerek királynőjének tartott orgonát Cziglényi László orgonaművész szólaltatja meg a felszentelés alkalmából augusztus 14-én.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását