2024. április 28. - Valéria

Vihar a kormányban és a médiában

Elbocsátották állásából a horvát RTL tévé egyik operatőrét, mert angol feliratú pólójának szövege fölháborította Jadranka Kosor miniszterelnököt, aki ugyanakkor tagadja, hogy az operatőr elbocsátását akarták volna. A Horvát Újságíró Szövetség (HND) a tévés "kirúgását" a horvát médiára gyakorolt kormányzati nyomásnak tartja.
2009. július 31. péntek 23:40 - HírExtra
Ivan Cvirn kamerájával a csütörtöki kormányülésől készített tudósítást, ami után elbocsátották az RTL-től, mert egy olyan, New Yorkban, az utcán vásárolt trikó volt rajta, amelyre az volt ráírva, hogy I don,t need sex, the government f... me every day (Nekem nem kell a szex, mert a kormány naponta b...).

Horvát híradások szerint a kormányfő arra kérte az újságírókat, hogy a kormányzati épületekben mellőzzék a feliratos ruhadarabokat. Kosor szerint az operatőr által viselt felirat sértő a kormány minden tagjára nézve, és ő meg fogja védeni a munkatársai méltóságát. "A kormány tagjainak sértegetése egy kormányülésen nem egyenlő a sajtószabadsággal" - mondta.

Az újságíró-szövetség tiltakozásában rámutatott, hogy az újságírók nem vendégek a kormányüléseken, ahogy azt a miniszterelnök kijelentette, hanem a munkájukat végzik, és az épület nem Jadranka Kosor privát lakosztálya.

A HND a miniszterelnök reagálást a pólófeliratra, majd az operatőr elbocsátását úgy értékelte, hogy az egyértelmű kormányzati nyomás a médiára. Jobban tenné a kormány, ha a nehéz gazdasági helyzetben az ország fontos ügyeivel foglakozna, és nem egy operatőr trikójának feliratával - hangsúlyozta közleményében a Horvát Újságíró Szövetség.

Közben internetes akció kezdődött az operatőr védelmében és a kormány ellen. A honlapra pénteken 17 óráig több mint 2900 felhasználó írt be a trikó feliratára hasonlító szöveget. A honlap létrehozói szerint minden nyolcadik másodpercben valaki b...a a horvát kormányt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

novaklaszlo56
2009. augusztus 1. 02:44
Nem tudhatom, ki akarta az operatőr elbocsátását és ki nem, de egy ilyen feliratú ruhadarab viselése egy kormányülésről tudósító részéről, bármily vicces is, provokatív és etikátlan. Kevésbé az egy nyilvános ülésen megjelenő "civil" részéről, aki egyszerű látogatóként fejezi ki így a véleményét, nem pedig egy médium hivatalból jelen lévő munkatársaként. Utóbbival szemben egy ilyen esetben azért magasabb magatartási mércék az irányadók. Ha ez a tudósító szabadidejében az utcán sétálva viseli a szóban forgó - tényleg vicces feliratú - pólót, semmi gond: derül az utca, bár, ha egy közismert, a közvéleményre nagy hatást gyakorló médiaszereplőről van szó, ő még magánsétáján is jobban kell, hogy vigyázzon arra, mikor, mit, hogyan...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását