2024. április 28. - Valéria

Az ügyészeket nem ellenőrzik rendesen

Az MDF szerint a Fővárosi Főügyészség volt szóvivőjének vesztegetési botránya ismét rávilágított arra, milyen problémákhoz vezethet, hogy az önmagát ellenőrző ügyészség munkája felett nincs érdemi kontroll - mondta Dávid Ibolya, a párt elnöke pénteken az MTI-nek.
2009. július 31. péntek 16:33 - HírExtra
A pártvezető arra reagált, hogy Ihász Sándor fővárosi főügyész javaslatára a legfőbb ügyész hivatalvesztéssel sújtotta Varga Gergelyt, a Fővárosi Főügyészség egykori szóvivőjét, eddigi kerületi ügyészt, mert a fegyelmi eljárás eredménye szerint egy ügyben, amelyben ő képviselte a vádat, megengedhetetlen módon egyezkedni kezdett az egyik vádlottal arról, hogy anyagi ellenszolgáltatásért felfüggesztett szabadságvesztést indítványoz a számára.

A főügyész csütörtöki tájékoztatója szerint Varga Gergely bizalmi, majd szexuális viszonyba került az egyik vádlottal, és az ügyben nyomozást folytató Központi Nyomozó Főügyészség szerint 600 ezer forintért ajánlotta fel neki, hogy felfüggesztett szabadságvesztést indítványoz a számára.

Dávid Ibolya az MTI-nek úgy fogalmazott: az MDF bízik benne, hogy nem igazak azok a sajtóértesülések, amelyek szerint az ügyészség a szükséges eljárás lefolytatása helyett megpróbálta eltussolni Varga Gergely botrányos ügyét.

Ihász Sándor csütörtöki tájékoztatóján visszautasította azt, hogy az ügyészség el akarta volna ezt az ügyet titkolni. Azt mondta: hétfőn gyanúsították meg Varga Gergelyt. Hozzátette: megalapozott gyanúsításhoz "megfelelő szintű és mértékű" bizonyítékokra van szükség, ezért nem hozták azonnal nyilvánosságra a történteket.

Dávid Ibolya az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: pártja szerint látszat csupán, hogy az ügyészség az Országgyűlésnek felelős, hiszen a jelenlegi ügyészségi törvény tulajdonképpen "állam az államban"-státust biztosít a hatóság számára.

Dávid Ibolya szerint a tarthatatlan helyzet miatt folyamatosan bővül a magyar büntetőeljárások kudarcainak listája, amelyek mögött többségében az ügyészi vád hiányossága vagy megalapozatlansága áll. Hozzátette: elég csak a Globex- , a Tocsik-, a Postabank- vagy az Energol-ügyre gondolni, illetve a móri gyilkosság vizsgálata során elkövetett hibákat megemlíteni.

Az MDF szerint egy jogállamban elvárható, hogy az adófizetők pénzéből finanszírozott igazságszolgáltatás működése a jelenleginél sokkal átláthatóbb és számon kérhetőbb legyen - emelte ki a politikus.

Az egykori igazságügy-miniszter közölte: már a rendszerváltozás óta az az álláspontja, hogy az ügyészség szempontjából az lenne a jó megoldás, ha a kormány alá rendelnék.
Emlékeztetett arra: még a Horn-kormány előkészített egy törvényt az ügyészség kormány alá rendeléséről, de már nem volt idejük azt elfogadni. Ezután a polgári kormány 1998-ban, ezt a törvényt újból benyújtotta az Országgyűlésnek, azonban a szocialisták többször leszavazták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását