2024. április 28. - Valéria

Az OEP szerint megoldott a hajléktalanok orvosi ellátása

A hajléktalanok egészségügyi ellátása megoldott, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jogszabály-módosítási kezdeményezése nem a hajléktalanok egészségügyi ellátó rendszerből való kizárására irányult - közölte az OEP csütörtökön az MTI-vel.
2009. július 31. péntek 06:50 - HírExtra
Az intézmény ezt arra reagálva közölte, hogy Szabó Máté ombudsman csütörtök délután közleményben tudatta: összeegyeztethetetlen az alapjogokkal az OEP azon elképzelése, hogy egy jogszabály módosításával megvonná a hajléktalanoktól az egészségügyi ellátás jogosultságát.

A pénztár közlése szerint az ellátásra jogosultakat szervezetek, intézmények jelentik be, a hajléktalanok esetében azonban nincs ilyen szervezet. Nem létezik nyilvántartás a hajléktalanokról, ezért a jogosultságukról rendelkező törvény nem alkalmazható esetükben. Az OEP módosítási javaslata ezt a problémát szeretné megoldani - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták: az a technikai - és nem tartalmi - módosítási javaslat, amelyet az OEP tett, arra a törvényre irányult, amelyet a szabályozási hiányosságok miatt a hajléktalanokra nem lehetett alkalmazni. Hozzátették: eddig sem e jog alapján látták el őket, hanem egy kormányrendelet ide vonatkozó paragrafusa szerint, amely kimondja: minden érvényes TAJ-számmal rendelkező személy - akár rendezett, akár rendezetlen a jogviszonya - térítésmentesen veheti igénybe az ellátásokat, a gyógyszer, gyógyászati segédeszközt ártámogatással válthatja ki.

Szabó Máté ombudsman állásfoglalása szerint a kezdeményezés egy az ellátásra "minden kétséget kizáróan rászoruló, ugyanakkor a legcsekélyebb érdekérvényesítő képességgel sem rendelkező csoport kirekesztését eredményezné, megaláztatástól mentes ellátásukat garantáló alternatívák nélkül". A problémát kezelő szabályozási rendszer kidolgozása nélkül a hajléktalanok "törlése" a törvényszövegből "egy létező, akut probléma semmibevételét" jelentené.

Az ombudsman szerint a megfelelő szabályozás megszületése előtt ilyen "ad hoc-módosítás" teljességgel összeegyeztethetetlen az alapjogokkal - hangsúlyozza a közlemény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását