2024. április 28. - Valéria

Szunyogok terjesztik a vakcinát?

Egy hollandiai kutatásban szúnyogokat használtak fel arra, hogy csípéseikkel elterjesszék az élő maláriaparazitákat tartalmazó "vakcinát".
2009. július 30. csütörtök 18:41 - HírExtra
Az eredmény meghökkentette a szakembereket: a vakcinált csoportban mindenki védett lett a maláriával szemben, azok közül viszont, akik nem "kapták meg" a kórokózókat a szúnyogok révén, mindenkinél kifejlődött a malária, amikor később ki voltak téve a parazitának. A vakcina kereskedelmi termékként nincs forgalomban, de a tanulmány jó volt arra, hogy megmutassa: a teljes parazita éppúgy alkalmazható a betegség elleni védelemre, mintha vakcina lenne - mondta Robert Sauerwein, a hollandiai Radboud Egyetem kutatója.

A vizsgálat során alkalmazott megközelítés a gyakorlatban nem használható nagy léptékben, mindenesetre alátámasztotta azt az alapelvet, hogy a módosított, élő parazitákat tartalmazó védőoltás hatásos lehet az emberiség egyik leggyilkosabb kórokozója ellen. Egy ilyen elven működő vakcina emberi próbái már folyamatban is vannak.

"A maláriavakcinák úton vannak a laboratóriumokból a kinti világba" - írta Carlos Campbell, a New England Journal of Medicine (NEJM) című szaklap csütörtökön megjelent számában.

Campbell szerint a tanulmány "emlékeztet bennünket arra, hogy a teljes malária parazita a leghatásosabb immunizáló szer", noha nehezebb így előállítani egy vakcinát, és sokan másfajta megközelítést alkalmaznak.

A malária évente közel egymillió embert öl meg világszerte, főként öt év alatti gyerekeket Afrikában. A fertőzött szúnyogok éretlen malária parazitákat juttatnak a bőrbe, amikor megcsípik áldozatukat; azok eljutnak a májba, ahol megérnek és sokszorozódnak. Innen belépnek a véráramba, ahol megtámadják a vörösvérsejteket - az emberek ebben a fázisban betegszenek meg.

A NEJM mostani számában további két tanulmány jelent meg a maláriaellenes szerek hatékonyságának csökkenéséről (www.nejm.org).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását