2024. április 18. - Andrea, Ilma

Rekordmélységbe tart a magyar expedíció

A "föld alatti Mount Everest" meghódítására, a kaukázusi Krubera (korábbi nevén: Voronya) barlang 2080 méteres mélységének elérésére indul augusztus 10-én egy négyfős magyar barlangászcsoport - mondták el a résztvevők szerdán az MTI-nek.
2009. július 29. szerda 16:42 - HírExtra
Az expedícióban rajtuk kívül angolok, írek, litvánok, spanyolok és ukránok vesznek részt. A küldetés fő célja a barlang végpontja közelében lévő szifon átúszása és a legmélyebb, már ismert hely elérése. A magyar barlangászok ehhez nyújtanak segítséget és várhatóan lejutnak 2080 méter mélyre, ami a legmélyebb elérhető pont búvármerülés nélkül. A túra magyar résztvevői Kucsera Márton, Németh Zsolt, Sass Lajos és Zih József.

A résztvevők folytatják a tavalyi feltárásokat, 1500 méteres mélységben vízszintregisztereket helyeznek ki, biológiai gyűjtést végeznek, karbantartják a barlang közlekedési útvonalait és megjavítják a tönkrement telefonvonalat, amely a felszínnel való kapcsolattartás egyetlen lehetséges eszköze.

A több mint háromhetes expedícióban a magyar csoport 8-10 napot tölt folyamatosan a föld alatt, előtte előkészítő leszállásokat hajtanak végre és segédkeznek a teljes csapat felszerelésének mozgatásában. Várhatóan augusztus 20-22. között érik majd el a 2080 méteres mélységet, mely magyar mélységi csúcs lesz.

Az expedíció alatt friss információk a http://www.barlang.hu/mafc/ illetve a http://www.alpinexpe.hu/index.php oldalakon lesznek elérhetők, ha a kaukázusi abház térerő ezt lehetővé teszi.

A Kaukázus nyugati részén, az Arabika-fennsíkon található Krubera (Voronya) barlangrendszerben 1980-tól rendszeres feltárásokat végeztek és 2004 októberében értek le 2080 méter mélységbe, majd óriási erőfeszítések árán, több, vízzel teljesen elárasztott járatot átúszva, az utolsóban 50 méteres víz alatti mélységet értek el, ezzel jutottak le a barlang jelenlegi ismert legmélyebb pontjára, mínusz 2191 méterre.

A magyar barlangászok eddig elért legmélyebb pontja mínusz 1355 méter volt a horvátországi Lukina barlangban, 1997-ben. A magyar expedíciós barlangkutatásról az érdeklődők az áprilisban megjelent "Barlangtúrák - Föld alatt a Föld körül" című kötetben olvashatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását