2024. március 29. - Auguszta

Rendeznék a kurd kérdést?

A török kormány szerdán bejelentette, hogy kész több jogot biztosítani a kurdoknak, miáltal lezárható lenne a kisebbség fegyveres szervezetének 25 éve tartó felkelése.
2009. július 29. szerda 16:50 - HírExtra
Besir Atalay belügyminiszter nem szolgált részletekkel a tervről, annak ellenére, hogy igen békülékeny hangnem igyekezett fegyverletételre bírni a több ezer kurd felkelőt. A lázadók feltétel nélküli amnesztiát követelnek, amely kiterjedne vezetőikre is. Az ankarai kormány azonban közölte, nem tervezi kiterjeszteni annak a törvénynek a hatályát, amely büntetlenséget ígér az alacsonyabb rangú felkelőknek, ha megtagadják múltjukat, és megosztják információikat a hatóságokkal.

Abdullah Öcalan, a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tíz éve bebörtönzött vezetője hamarosan, még augusztus 15. előtt útitervet jelent be az évtizedek óta tartó konfliktus megoldására.

A PKK 1984. augusztus 15-én indította meg harcát a kurdok lakta délkelet-törökországi területek autonómiájáért. A fegyveres küzdelemben több mint több mint 37 ezren haltak meg. A lázadók sok támadást észak-iraki rejtekhelyükről indították.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását