2024. május 4. - Mónika, Flórián

Darfúr káoszba süllyedhet

Végéhez közeledik az Afrikai Unió és az ENSZ közös békefenntartó missziója a szudáni Darfúrban. A 3 éves mandátum alatt volt minden: vér verejték, könnyek. Siker? Nos, ez már nagyobb kérdőjel.
2009. július 28. kedd 18:09 - Kőrösi Viktor Dávid

Nincs benzin és lőszer

Másfelől az Afrikai Unióval kapcsolatos probléma az is, hogy mire a katonákhoz megérkezne a támogatás, már el is szivárog. A gázolaj és benzin és lőszer út közbeni eltűnésének legfőbb okaként a fizetések rendszertelenségét jelölik meg. Ezzel nem csak a katonák mozgása, de az önvédelem is veszélybe kerül.

Újabb probléma, hogy az UNAMIÁD erők számára nincs lehetőség a letelepedésben való közvetlen hozzájárulására, csupán annak „bátorítására”. A darfúri földművesek igénye pedig pontosan nem ez.

Ugyan mindez a helyzet változhat, azonban radikális változást kár lenne elvárni órákkal az ENSZ-AU misszió mandátumának lejárta előtt. Sokat sejtet, hogy 2006-ban az egyik felkelő csoport vezére szerint a jelenleg még hatályban lévő fegyverszüneti megállapodás ellenére ki fognak újulni a harcok, ha az Afrikai Unió csapatai hazamennek. Az ENSZ nélkül viszont az AU-nak is sokkal nehezebb dolga lesz. Az infrastruktúra-fejlesztés az ENSZ égisze alatt történik, míg az AU gyakran saját problémáit sem tudja/akarja megoldani. Így pedig legfeljebb paktumokat lehet kötni és szemet lehet hunyni bizonyos dolgok felett, de békét fenntartani már jóval nehezebben. Ha egyáltalán lehet.
Forrás: HírExtra / Wikipedia / UN.org / JamesTown.org / voanews.com

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását