2024. május 18. - Erik, Alexandra

A román megszállás áldozataira emlékeznek

Az 1919-es román megszállás hódmezővásárhelyi mártírjaira emlékeztek pénteken az áldozatok emlékművénél; kilencven esztendővel ezelőtt 56 ártatlan gyilkoltak meg az alföldi város polgárai közül.
2009. július 24. péntek 14:45 - HírExtra
"Ne kössünk cinkos alkut a megfélemlített hallgatással, a hazugokkal és azokkal, akik kifosztották nemzetünket" - mondta Tőkés László néppárti európai parlamenti képviselő a megemlékezésen, amelyen a hódmezővásárhelyi Wass Albert Társaság tagjai olvasták fel a mártírok neveit.

Tenni kell a hallgatás és a még napjainkig élő hazugságok ellen - jelentette ki az erdélyi politikus.

"A gyászhoz, a kegyelethez és a végtisztességhez való jog a mi hallottainkat is megilleti" - hangsúlyozta Tőkés László. Hozzátette: "itt mindenkinek szabad volt elsírnia fájdalmát a Kárpátok alatt, csak nekünk kellett némán tűrnünk temetetlen hallottaink vádoló emlékével a szívünkben megaláztatásainkat".

Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere felidézte, 1919. július 25-én reggel a román katonák felhozatták a városháza pincéjéből a korábban ártatlanul bebörtönzött polgárokat, majd az egymáshoz kötözött embereket elindították a város határába. A menetet rémülten figyelők közül többeket belöktek a halálmenetbe. A várostól hat kilométerre lévő Nagy Dezső-féle tanyánál álltak meg, ahol a román katonák gépfegyvert is használva a foglyokat csoportba állítva agyonlőtték. A tömeggyilkosság ötvenhat áldozatának közel fele harminc év alatti volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását