2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Minden mozi! válogatás

Minden mozi! címmel a Ludwig Múzeumban őrzött mozgóképalkotások legjavát mutatják be február 8. és március 30. között a kortárs művészeti múzeumban; a válogatás mintegy húsz évet fog át, a magyarországi videoművészet kezdeteitől egészen napjainkig - tájék
2008. január 30. szerda 16:56 - Hírextra

A nemrégiben kezdett gyűjtés eredményeként az elmúlt években a Ludwig Múzeum számos videomunkával gyarapodott, melyek egyben a műfaj változatosságát is reprezentálják. A gyűjteményben a VHS szalagtól a többcsatornás, nagy felbontású, szinkronizált vetítésekig és a digitális technikát is alkalmazó animációkig mindenféle alkotás megtalálható - olvasható az összegzésben.

A műfaj magyarországi kezdeteit Bódy Gábor és Hajas Tibor munkáin keresztül mutatják be. A nyolcvanas évek kelet-európai installációművészetét Zbigniew Libera, Rónai Péter és Koncz András munkái képviselik.

A kilencvenes évek sajátos témáihoz - a test, illetve a társadalmi nem kérdéseihez - köthető Katarzyna Kozyra, Katja Pratschke és Hámos Gusztáv, illetve a holland ikerpár, Liesbeth és Angelique, azaz L.A. Raeven egy-egy installációja. Komoróczky Tamás és Németh Hajnal munkái ugyancsak a kilencvenes évekből a mozgókép és a popkultúra viszonyára, míg a Loud&Clear projektjei a reklámipar sajátos képhasználatára irányítják a figyelmet.

A múzeum összegzése szerint a képi humor és kreativitás eszközeivel dolgozik a brit szerzőpáros, John Wood es Paul Harrison. Forgács Péter, Szirtes János és Révész L. László filmjeinek központi kérdése a megkonstruált múlt, a személyessé tett, kisajátított kultúrtörténet, míg Joao Penalva mozijában a szöveg segítségével formálódik történetté az alig változó kép.

A sort az ezredforduló után készült művek, Sugár János, Nemes Csaba és Laurie Anderson alkotásai zárják, melyekben a társadalmi feszültségek és az erőszak kérdései kerülnek felszínre.

A múzeum gyűjteményét bemutató kiállítássorozat lezárásaként látható program vendége a fiatal filmrendezők egyik legtehetségesebb képviselője, Fliegauf Benedek, aki Tejút című kilenc csatornás videoinstallációját elsőként mutatja be a múzeumban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását