2024. május 17. - Paszkál

Kánikula: locsolnak, vizet osztanak

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szerda reggel óta húsz locsolóautóval mossa és hűti Budapest utcáit, illetve a BKV kérésére egyes vonalakon a villamossíneket.
2009. július 22. szerda 12:25 - HírExtra
Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint Budapesten már szerdán eléri a 25 fokot a napi átlaghőmérséklet.

A Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodájának közleménye felidézi, hogy a múlt héten, amikor az országos tiszti főorvos először elrendelte a második fokozatú hőségriasztást, Demszky Gábor főpolgármester - a Fővárosi Védelmi Bizottság elnökeként - rendkívüli ülést hívott össze, amelyen döntöttek a hőség okozta kellemetlenségek enyhítését célzó intézkedésekről. Ezen az ülésen arról is határoztak, hogy ha ismét eléri a napi átlaghőmérséklet a 25 Celsius fokot, nem hívnak össze újabb ülést, hanem automatikusan az ott meghozott rendelkezések lépnek érvénybe.

Ennek részeként a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. reggel 6 órától mossa és hűti Budapest utcáit. Nappal a lakótelepek, illetve a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, éjjel a fő-és tömegközlekedési úthálózatot locsolják. Kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogy a hőségben is folyamatos legyen a lakossági hulladékgyűjtés és -szállítás. Az FKF Zrt. az előírásoknak megfelelően ásványvizet ad munkatársainak.

A BKV Zrt. kérésére - naponta 12.00-17.00 között a megadott útvonalakon a villamossíneket is locsolják az FKF szakemberei.

A Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Fővárosi Polgári Védelem munkatársai, rendőri biztosítás mellett, szerdától Budapest öt fontos forgalmi csomópontján naponta 20 ezer félliteres flakonos vizet osztanak szét az autósok és a járókelők között a Moszkva téren, a Móricz Zsigmond körtéren, az Örs vezér tér zuglói oldalán, a Szentlélek téren és a Váci út - Róbert Károly körút sarkán.

A BKV Zrt. négy helyszínen, a Moszkva téren, az Oktogonnál, a Blaha Lujza téren és a Boráros téren oszt zacskós vizet utasainak ezen a héten.

Ezen felül a Fővárosi Vízművek Zrt. ismét üzemelteti mobil vízcsomagoló egységét a Deák téren, így a járókelők a forróságban itt is hűtött, csomagolt vízhez juthatnak 8.00 órától 18.00 óráig - tartalmazza a hivatali közlemény.

A Deák téren a Fővárosi Vízművek szórólapokon hívja fel a figyelmet a vízfogyasztás fontosságára, illetve hogy a melegben az emberek növekvő vízigénye mellet fokozottan kell ügyelni házi kedvenceink itatására is. A Deák téren, külön erre a célra kialakított kutyaitató is várja a szomjazó négylábúakat.

A Főkert Zrt. is intézkedett arról, hogy a kezelésében lévő közparkok kertészei a lakosság kérésére megnyissák a csapokat.

A Fővárosi Önkormányzathoz tartozó Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a hőségriadóra tekintettel a Csepeli, a Dagály, a Római, a Palatinus, a Paskal, a csillaghegyi, a pünkösdfürdői strandokra vízautomatákat szállított, amelyeket a pénztárak, vagy belépőkapuk környékén helyeztek el.

Minden strand reggel 8 órakor nyit, és igény szerint később zár, akár sötétedésig is nyitva maradhatnak. 17.00 órától féláron vásárolhatóak meg a belépőjegyek, illetve egész héten minden nap másik strandon egész nap 50 százalékos kedvezményt ad a fürdővállalat.

A polgári védelem munkatársai hűtött ásványvizet biztosítanak a mentőszolgálat számára, hogy azokat az általuk ellátott betegeknek adhassák.

A közlemény kitér arra is, hogy a budapest.hu oldalon továbbra is elérhető azoknak a budapesti épületeknek a listája, ahová bárki betérhet hűsölni a hőségriasztás ideje alatt.
A közlemény szerint szükség esetén a polgári védelem szakemberei további lépéseket tesznek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását