2024. június 16. - Jusztin

Mindig csak a dopping...

Csalódott a sportolókban a német belügyminiszter, aki hivatalból a sportot is felügyeli. Wolfgang Schauble szerint nem lehet úgy tenni, mintha csak az egykori NDK-ban doppingoltak volna.
2009. július 20. hétfő 18:25 - HírExtra
A Der Tagesspiegel című lapban hétfőn megjelent, szokatlanul kritikus nyilatkozatában Scha:uble az elmúlt évek több német, illetve külföldi doppingbotrányait felidézve kijelentette, hogy alig hisz már valakinek. "Túl sokat csalódtam az elmúlt időszakban" - fogalmazott a miniszter, utalva arra: a múltban számos sportolóval találkozott, akiről elképzelni sem tudta, hogy doppingol, és végül mégis az ellenkezője derült ki.

Ebből kiindulva a politikus elhatárolta magát a német gyorskorcsolyázó olimpiai bajnoknőtől, Claudia Pechtseintől, akit - vérdopping használata miatt - két évre eltiltottak. "Pechsteinnek bizonyítania kell ártatlanságát, és cáfolnia az ellene felhozott vádakat" - vélte a miniszter, hangsúlyozva: a sport számára elvesztette az ártatlanságát, és kételkedik a legtöbb sportoló teljesítményében.

Scha:uble - aki egy ellene évtizedekkel ezelőtt elkövetett merénylet miatt tolószékhez kötött - példaként hozta fel a 2007-ben visszavonult kerekessztár, Jan Ullrich esetét is, aki állítólag dopping segítségével nyerte meg az 1997-es Tour de France-t. Ennek kapcsán a tárcavezető hangoztatta: korábban gyakran beszélgetett Ullrichhal, ma viszont már a Tour de France-t sem nézi. "Úgy vélem, a profi kerékpársport súlyos válságban van, és ez a válság még évekig eltart."

A miniszter ugyanakkor ismét úgy foglalt állást, hogy a Pechstein- és a többi hasonló eset a büntetőjog eszközeivel nem oldható meg. Szerinte az állam csak abban működhet közre, hogy részt vegyen a dopping bűnügyi vonatkozásainak feltárásában, a sportot azonban nem lehet mentesíteni saját felelőssége alól.

Az időről időre napvilágra kerülő, volt NDK-s doppingügyekkel kapcsolatban a miniszter hangsúlyozta: nem lehet úgy tenni, mintha csak az egykori kommunista német államban doppingoltak volna. Scha:uble szerint fel kell hagyni azzal a gyakorlattal, hogy mindent keleti vagy nyugati "szemüvegen" keresztül néznek. Az egykori NDK-ban a dopping az államilag irányított sport szerves része volt, a szövetségi köztársaságban ugyanakkor "magánúton" működött. "Én például a freiburgi egyetemen doktoráltam, és soha nem hittem volna, hogy ott egyszer a doppingot támogatni fogják" - fogalmazott Scha:uble, utalva azokra a közelmúltbeli értesülésekre, melyek szerint a freiburgi egyetem is közreműködött a doppingszerek kikísérletezésében a kerékpárosok számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását