2024. április 28. - Valéria

Fidesz: Az MSZP miatt szegényedik el az önkormányzat

A szocialista városvezetés hibás döntései következtében veszít vagyonából a szegedi önkormányzat - jelentette ki Oláh János (Fidesz) önkormányzati képviselő hétfőn a csongrádi megyeszékhelyen.
2009. július 20. hétfő 13:21 - HírExtra
Szeged vezetése az elmúlt évek során "különösen innovatív módszert" dolgozott ki a közvagyon magánosítására - mondta az önkormányzat tulajdonosi bizottságának alelnöke, a rendhagyó módon a városháza sajtószobájában tartott tájékoztatóján.

A politikus ismertetése szerint az önkormányzat először jelentős közpénzből felújítja a közvagyont, majd arra hivatkozva, hogy az adott vagyonelemet nem lehet hatékonyan üzemeltetni, működtetését átadja egy másik félnek. Példaként egyebek mellett a városi kórház, illetve a rendelőintézetek, valamint a Ligetfürdő esetét említette.

Az egyetem 2007 októbere óta működteti a teljes szegedi fekvő- és járóbeteg-ellátórendszert. Mielőtt az önkormányzat átadta volna a II-es kórház működtetését a felsőoktatási intézménynek 2,5 milliárd forintból felújította azt. Időközben a korábbi kórházi és rendelőintézeti képalkotó diagnosztika és e szolgáltatás biztos piaca magánkézbe került - tudatta Oláh János.

A város 2005-ben 300 millió forintos felújítást hajtott végre a Ligetfürdőben. Majd a város a 3,7 hektáros ingatlant minden vagyonelemével együtt egymilliárd forintos áron egy magánvállalkozóval közös projektcégbe apportálta. Az önkormányzat a cégben lévő tulajdonát néhány éven belül értékesíti - mondta a bizottsági alelnök.

Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester, aki maga is jelen volt a városházán tartott sajtótájékoztatón, az ellenzéki képviselő felvetéseivel kapcsolatban elmondta: 2002 és 2008 között az önkormányzat vagyona 48 milliárd forinttal növekedett, úgy, hogy ezzel párhuzamosan évi mintegy 6 milliárd forint amortizációt számol el a város, vagyis a bruttó vagyonnövekedés megközelíti a 100 milliárd forintot.

Hozzátette: a sikeres uniós pályázatoknak köszönhetően a városban további 60 milliárd forintnyi fejlesztést hajtanak végre a következő években.

Az önkormányzat teljes adósságállománya 17 milliárd forint, melyből 8 milliárd a fejlesztések utólagos uniós támogatásait áthidaló és az adóbevételek és a kiadások időbeli egyenetlenségeit kiküszöbölő rulírozó hitel, 5 milliárd pedig a panelprogramhoz kapcsolódó kölcsön - tudatta az alpolgármester.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását