2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A terrorizmus veszélyeiről tárgyalnak

A terrorizmus térségbeli veszélyei álltak azoknak a megbeszéléseknek a középpontjában, amelyeket Hillary Clinton amerikai külügyminiszter folytatott az indiai fővárosban, Újdelhiben Manmohan Szingh kormányfővel.
2009. július 20. hétfő 13:14 - HírExtra
Az indiai politikus aggodalommal szólt az Afganisztánban és Pakisztánban ezen a téren kialakult helyzettel kapcsolatban. Felhívta a figyelmet arra, szükséges meggyőzni Iszlámábádot arról, hogy konkrét és hathatós lépéseket tegyen a területén állomásozó szélsőségesekkel szemben, és vonja felelősségre az indiai Mumbaiban elkövetett tavalyi terrortámadás szervezőit. Clinton úgy vélte, hogy a pakisztáni hatóságok az utóbbi időben egyre nagyobb határozottsággal lépnek fel a terrorizmussal szemben.

Iszlámábád késznek mutatkozott arra, hogy a nemzetközi és a regionális biztonság és stabilitás érdekében minden állammal együttműködve részt vegyen a terrorizmus elleni küzdelemben - mutatott rá.

Jól értesült források szerint a megbeszéléseken terítékre került az indiai-amerikai kapcsolatrendszer teljes köre. A két ország - a felek egybehangzó véleménye szerint - most a stratégiai partnerség új szakaszába lép.

Az amerikai külügyminiszter a tervek szerint találkozik a kormánykoalíció és az Indiai Nemzeti Kongresszus vezetőjével, Sonia Gandhival, valamint Lal Krisna Advanival, a jobboldali hindu nacionalista Indiai Néppárt elnökével. Clinton hétfő este találkozik indiai kollégájával és más indiai tisztviselőkkel. A felek arra számítanak, hogy ennek eredményeképpen véglegesítik egyebek között azt az amerikai-indiai megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy amerikai cégek a legmodernebb fegyverekből is eladhassanak a dél-ázsiai országnak. Washington szeretne megállapodást elérni az indiaiakkal arról is, hogy amerikai cégek polgári célú atomerőműveket építhessenek az ázsiai országban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását