2024. május 8. - Mihály

Lejár a lázadó kormány határideje

Szombaton kezdődnek a hondurasi belpolitikai válság rendezését célzó tárgyalások Costa Ricában, és a hatalmától megfosztott hondurasi elnök éjfélig adott határidőt ellenlábasainak, hogy visszahelyezzék elnöki tisztségébe.
2009. július 18. szombat 10:37 - HírExtra
"Szombaton éjfélkor jár le a lázadó kormánynak adott határidő, hogy tegyen eleget az ENSZ és az Amerikai Államok Szövetsége határozatainak a hatalom visszaállításáról" - közölte Manuel Zelaya Honduras nicaraguai nagykövetségén tartott sajtótájékoztatón. A menesztett államfő leszögezte, hogy szombat éjfélig vissza kell kapnia az elnöki székét, ellenkező esetben elkönyveli, hogy kudarcba fulladtak az Egyesült Államok támogatásával Costa Ricában kezdődő megbeszélések képviselői és az új hondurasi hatalom között.

Kijelentette, hogy nem fogadja el a hatalommegosztás gondolatát, amit Oscar Arias Costa Rica-i elnök javasolt. Mint mondta: abnormális lenne, ha ezzel jutalmaznák a puccs vezetőit. Zelaya megerősítette, hogy visszatér Hondurasban, de nem árulta el, hogy mikor, hol és hogyan érkezik meg az országba. Patricia Rodas, a Zelaya-kormány volt külügyminiszter pénteken közölte, hogy az államfő már útban van Honduras felé, és hazájában akarja felállítani kormánya főhadiszállását, ahonnan levezényli "a végső harcot" a puccs vezetői ellen.

A hadsereg június végén távolította el a hatalomból és Hondurasból Zelayát. A száműzött elnök egy hétre rá megpróbált hazatérni, de a hadsereg eltorlaszolta a fővárosi repülőtér leszállópályáját.

Zelaya helyét Robert Micheletti parlamenti elnök vette át ideiglenesen. Michelettit egyetlen külföldi ország sem ismerte el államfőnek. Az Egyesült Államok, az Amerikai Államok Szervezete és az ENSZ-közgyűlés felszólította a hondurasi ideiglenes hatóságokat, hogy helyezzék vissza posztjára az elmozdított elnököt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását