2024. május 20. - Bernát, Felícia

Lakóotthon épül a rászorulóknak

Megkezdődött a Pest megyei Csömörön annak a 24 lakásos, háromszintes lakóotthonnak az építése, amelyhez az egymillió eurós beruházási költséget egy osztrák magánalapítvány finanszírozza.
2009. július 17. péntek 15:52 - HírExtra
Szekeres Erzsébet elmondta, hogy az Egyenlő Esélyekért Alapítvány által működtetett intézmény 1986-tól működik, jelenleg 300 fogyatékkal élő ember ellátásáról, foglakoztatásáról gondoskodik, közülük hetvenen itt is laknak. Az otthon most újabb lakrésszel bővül, ami által 24, állandó segítséget igénylő lakó költözhet majd ide. Várhatóan jövő év márciusában adják át a megfelelő kényelemmel, a körülményekhez szükséges felszereléssel ellátott szobákat - tette hozzá.

Az intézmény keretei között egyúttal újfajta képzési központot is életre hívnak, ahol elsőként Európában, a fogyatékosok gondozásához szükséges ismereteket oktatják. Ezen tevékenység ugyanis speciális felkészültséget, nagyfokú türelmet, beleérző készséget igényel. Az érettségi után elvégezhető, középfokú képesítést adó oktatási központ első 20 hallgatója az új lakóotthon átadásával egy időben veheti majd át az oklevelet és kezdheti meg a munkát az intézményben - ismertette a vezető.

Előkészítés alatt áll az oktatási intézmény európai képzőközponttá fejlesztése, ahol az elméleti ismeretek mellett helyben, a szociális otthonban folyik majd a gyakorlati felkészítés. Az ilyen jellegű iskolára azért van szükség, mert nálunk és a kontinens legtöbb országában elöregszik a lakosság. Az idősek között pedig növekszik a mentális hanyatlásban és Alzheimer-kórban szenvedők arány - hívta fel rá a figyelmet Szekeres Erzsébet.

A csömöri beruházás egyébként egy gazdag osztrák család által 2007-ben alapított, Essl Social elnevezésű díj idei elnyerésével, valamint a kitüntetéssel járó egymillió euróval valósulhat meg. A díjat nemzetközi szakmai zsűri ítéli oda. Elnyerésével Szekeres Erzsébet egyben a világ legjobb szociális vállalkozója címet is megkapta. Ő hozta létre ugyanis 23 évvel ezelőtt a szociális intézményt, amelynek a fia az egyik lakója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását