2024. május 6. - Ivett, Frida

Megkezdik az átalakításokat

Megkezdi egészségügyi intézményeit érintő strukturális átalakításokat a közeljövőben a Pécsi Tudományegyetem (PTE), amely klinikák összevonásától és a tervezett infrastrukturális fejlesztésektől magasabb színvonalú ellátást és költséghatékony működést rem
2008. április 2. szerda 17:20 - Hírextra

Első körben összeolvad a traumatológiai központ az ortopédiai klinikával, két belgyógyászati klinika a majdani sürgősségi ellátó központnak is helyet adó 400 ágyas klinikai tömbben kap helyet, a bőrgyógyászat pedig a gyermekkórházzal fuzionáló gyermekklinikára költözik. Ezzel párhuzamosan folyik majd az eszközpark megújítása, cseréje - mondta Gábriel Róbert.

Hozzátette: az átalakítások ütemezéséről május elején dönt az egyetem szenátusa. A költöztetések befejezését idén augusztus végére tervezik, az ellátás azonban zavartalan lesz.

A professzor beszámolt arról, hogy az egyetem az átalakítások első ütemének megvalósításához 12,2 milliárd forint pályázati forrást remél, a kivitelezéshez szükséges további 10 százalékos önerőt a bőrgyógyászati klinika épületének értékesítéséből kívánja előteremteni.

Gábriel Róbert beszámolt arról, hogy a strukturális átalakítások a jövőben folytatódnak, az egyetem további két, összesen mintegy 10 milliárd forintos pályázatban érdekelt, amelyek már érintik a Baranya megyei kórház átalakítását is.

A célunk az, hogy az egész Dél-Dunántúlra vonatkozóan megfeleljünk a népegészségügyi program kritériumainak, biztonságossá tegyük az ügyeleti rendszert, továbbá olyan költséghatékony gazdálkodást folytassunk, amely hozzájárul az egyetem mintegy 4 milliárd forintos adósságállományának csökkentéséhez - mondta el.

Megjegyezte: mindez szükségessé tehet elbocsátásokat, de csoportos leépítésekre várhatóan nem kerül sor, s egyetlen ágynál dolgozó orvostól, vagy nővértől sem kívánnak megválni.

A PTE régóta tervezi egészségügyi intézményeinek összevonását, átalakítását, lévén, hogy klinikái jelenleg mintegy 20 épületben működnek, jelentősen drágítva fenntartásuk költségeit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását