2024. június 1. - Tünde

Romokban a kereskedelem

Tovább csökkent az első negyedévben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországainak exportja és importja, de kisebb ütemben, mint a megelőző három hónapban.
2009. július 16. csütörtök 06:30 - HírExtra
Az OECD szerdán közzétett jelentése szerint a szervezethez tartozó 30 ipari ország összesített exportja az idei év első negyedében dollárban számolva 13,4 százalékkal, importjuk pedig 15,2 százalékkal esett az előző negyedhez képest. A múlt év utolsó negyedében még 18,6 százalék, illetve 18,5 százalék volt a csökkenés mértéke. A múlt év hasonló időszakával összevetve az export 27,1 százalékkal, az import 27,9 százalékkal zuhant, amit az OECD példátlannak nevez.

A szervezeten belül markánsan romlott a hét legfejlettebb ipari ország (G7) teljesítménye, az év első három hónapjában kivitelük 13,6 százalékkal, importjuk 10,5 százalékkal hanyatlott. A tavalyi utolsó negyedévben csak 9,8 százalék, illetve 5,7 százalék volt a csökkenés üteme az előző negyedévhez képest.

A legdrámaibb adatot Japán volt kénytelen elkönyvelni, exportja éves összevetésben 42,1 százalékkal zuhant.

Az OECD-kereskedelem csökkenésének üteme sokszorosan meghaladja a szervezet összesített hazai össztermékének csökkenési ütemét, amit az magyaráz, hogy a bankok a kereskedelmi ügyletek finanszírozását fogták vissza a legerőteljesebben a pénzügyi-gazdasági válság kirobbanása óta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását