2024. április 27. - Zita

Földvár felé félúton

Két Tolna megyei földvár áll a simontornyai Leader-akciócsoport egyik tervének középpontjában. Felsőnyéken és Tolnanémediben az európai uniós vidékfejlesztési program segítségével egy középkori, illetve egy bronzkori földvár maradványait mutatják majd be.
2008. november 30. vasárnap 07:00 - Hírextra
Miklós Lajos, Tolnanémedi polgármestere az MTI-nek elmondta: a négy település - Simontornya, Ozora, Tolnanémedi és Felsőnyék - műemlékeire épülő turisztikai terv részeként Tolnanémediben a bronzkori földvárat teszik megközelíthetővé.

Az elképzelések szerint a községben egy 15 férőhelyes szállást alakítanak ki, jól járhatóvá teszik az egykori földvár helyszínéhez, a Nebojsza-dombhoz vezető, körülbelül egy kilométeres utat, a helyszínen pedig pihenőt, jelképes kaput és palánkot építenek. Hasonló tervei vannak a felsőnyéki önkormányzatnak azzal a középkori földvárral, amely egykor a falu mellett állt - közölte Ács István polgármester. A terv 75 millió forintból valósítható meg.

Tolnanémedi régészeti szempontból arról vált szélesebb körben ismertté, hogy Wosinsky Mór a 19. század második felében egy 138 darabos bronzkori kincsleletre talált a falu határában.

Miklós Zsuzsa, az MTA Régészeti Intézetének munkatársa az MTI megkeresésére közölte: Wosinsky után Torma István régész és ő maga is talált Tolnanémediben bronzkori cserepeket. A Nebojsza bronzkori földvár volt, ásatás nélkül azonban nem dönthető el, hogy a kisapostagi vagy a mészbetétes kultúra idején erősítették meg. Az elmúlt időszakban a földvár annyira lepusztult, hogy az erődítésnek csak kevés részlete figyelhető meg.

Felsőnyéken az erődítés a 13. században épült, a leletek és az oklevelek alapján pusztulása a 16. század elején következett be. A vár fő részét az 1980-as évek első felében tárta fel Miklós Zsuzsa. A kutatások során megtalálták egy 4 x 7 méter alapterületű épület alapjait, mellette a 13,4 méter mély ciszternát, a falat, valamint a paliszád - cölöpfal - egy részét is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását