2024. május 4. - Mónika, Flórián

Perel az önkormányzat

Jó hírnevének megsértése miatt kezdeményez jogi eljárást Nagy Sándor önkormányzati és Demendi László MSZP-s országgyűlési képviselők ellen az újfehértói önkormányzat - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere az MTI-vel.
2009. július 15. szerda 09:46 - HírExtra
A várost 2007 óta függetlenként irányító, korábban fideszes pártállású Tóth András elmondta: a bírósági eljárást azért kezdeményezték, mert Nagy Sándor, a település volt polgármestere, valamint Demendi László június 17-i, Nyíregyházán megtartott sajtótájékoztatójukon valótlanságokat állítottak a város gazdálkodásával kapcsolatban.

A polgármester utalt Nagy Sándor korábbi kijelentésére, mely szerint 2006 óta a jelenlegi újfehértói városvezetés 1,7 milliárd forintra növelte a város hitelállományát. A település szocialista önkormányzati képviselője, egyben a pénzügyi bizottság elnöke szerint jelenleg 117 millió forintos szállítói tartozása és 45 millió forint egyéb kötelezettsége van az önkormányzatnak, a megkezdett milliárdos beruházásokra pedig nem áll rendelkezésre elég önerő.

Nagy Sándor a tájékoztatón kifejtette: "megjelent egy pénzügyi-likviditási probléma, amit kezelni lehetne, ha nem lenne abszolút politikai csőd a városban". Ezt a problémát fokozzák a jelenlegi polgármester és fideszes többségű képviselő-testület közötti gyakori konfliktusok is - fűzte hozzá.

A jogászok már dolgoznak azon, hogy az önkormányzat jó hírnevének megsértése miatt a jogi úton eljárást indítsanak a sajtótájékoztatón elhangzottakért Nagy Sándor önkormányzati és Demendi László országgyűlési képviselővel szemben - mondta Tóth András. A polgármester hozzátette: a szocialista képviselő által elmondott számok nem fedik a valóságot, hiszen az önkormányzat hitelállománya mérséklődött, és a szállítói tartozása is 120 millióval csökkent 2006 óta, amikor átvette a város irányítását Nagy Sándortól.

Három éve 600 millió forintos adósságállományt örökölt meg a város, amit az önkormányzat strukturális gazdálkodási változtatásokkal és feladatainak kiszervezésével igyekezett mérsékelni. Ennek köszönhetően mára 50 milliót ki tudunk venni a rendszerből, a beruházások önereje viszont 200 millió forint, amihez a forrást máshonnan kell elvonni - mondta az MTI-nek a város vezetője. Tóth András ugyanakkor elismerte a 2,7 milliárdos költségvetésű város pénzügyi nehézségeit, melynek okaként a havi több tízmilliós hitel-visszafizetést és az áfakulcs változása miatti 40 milliós fejlesztési kiadás növekedését említette.

Hangsúlyozta azt is: a likviditási problémák ugyanakkor nem befolyásolják az idén elkezdett beruházásokat: a tanuszoda és játékcsarnok december végére tervezett átadását, az egyik nagy forgalmú út korszerűsítését és a városon átvezető kerékpárút megépítését. A működési kiadások leszorítása viszont elkerülhetetlen a 14 ezres lélekszámú település számára. Megvonjuk a körülbelül háromszáz hivatali dolgozó béren kívüli juttatásait, megváltozik a háromból két alpolgármester státusza, illetve megszűnik a politikai tanácsadói poszt.

Ezen felül az önkormányzat által működtetett óvodában és általános iskolában dolgozói létszámleépítések lesznek szeptemberben - sorolta a várható intézkedéséket Tóth András. Hozzátette: fel kell készülni a jövő évi, összesen 120 milliárd forintos önkormányzati megvonásokra is, a csődhelyzet elkerülése érdekében azonban gyors testületi döntések szükségesek. Ennek eredményeképpen szeptemberre normalizálódhat Újfehértó likviditási helyzete - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását