2024. március 19. - József, Bánk

Kik akadályozzák az SZDSZ megújulását?

Egyre több a kilépő az SZDSZ-ből, ám nem ez jelenti Retkes Attila, a párt új elnöke számára a legnagyobb gondot. Sokkal inkább egyes bent maradók.
2009. július 14. kedd 13:39 - Pénzes Dávid
Az világos, hogy az SZDSZ új elnöke szármára stratégiai kérdés a frakciótöbbség megszerzése. E nélkül mit sem ér a párton belüli hatalma. Retkes Attila nagyon hamar felismerte, hogy csak akkor tud hatni a közvéleményre, akkor tud új arculatot felmutatni, ha a parlamenti képviselők is azt az irányvonalat követik, amit ő elképzel.

A kilépő alapítók
Ara-Kovács Attila, Fodor Tamás, Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Iványi Gábor, Konrád György, Kozák Márton, Lakner Judit, Rajk László, Rajk Judit, Szenthe Antónia és Szira Judit. Indoklásul az aláírók azt hozták fel, hogy ők mindeddig támogatták a pártot, de hűek kívánnak maradni eszményeikhez, ezért nem vállalnak közösséget "a párt jelenlegi vezetésével, meghirdetett elveivel, megosztó stílusával".
Persze tegyük hozzá gyorsan, e felismerés természetesen nem csak úgy kipattant Retkes Attila fejéből - párton belüli harcok állnak mögötte. Demszky Gábor egyre inkább szeretné a maga képére formálni az SZDSZ-t. A főpolgármester szerint Retkes Attila erre megfelelő személy. Retkes persze nem bábú, ám az tény, hogy sokat köszönhet Demszkynek. Például elnökké választását is. Ezzel együtt a Demszkynek és Retkesnek is minden bizonnyal igaza van abban, hogy a választásokra csak új emberekkel lehet hitelessé tenni a liberális pártot.

Minden bizonnyal számítottak is a tömeges kilépésekre. Sőt, akár várhatták is azokat. Hétfőn például tizenkét dühös ember állt fel és hagyta faképnél a megújulni próbáló pártot. több sajtótermék is „meghatározó személyiségeknek” nevezte őket. Pedig ez hibás állítás. Tény, hogy olyan emberekről van szó, akik az SZDSZ alapítói voltak. Ám az is tény, hogy az utóbbi öt-tíz évben egyikük sem hallatott magáról, mint SZDSZ-es politikus. Kilépésük a két százalék megmaradt szavazót nem fogja sírásra késztetni.

Mi lesz az öregekkel?


Retkes Attila szempontjából nem is ők okozzák a gondot, hanem a régi nagyok: Kuncze Gábor, Magyar Bálint, Pető Iván. Érdekes, hogy azon kívül, hogy egyikük sem ment el az elnökválasztó küldöttgyűlésre, alig adnak jelet magukról. Pető Iván röviden nyilatkozott a Hírszerzőnek. A portálon kifejtette kifejezetten lesújtó véleményét Fodor Gáborról, de odamondott Retkes Attilának is.

Pető, aki gyakorlatilag eltűnt a párt élvonalból és belső pártügyekkel már évek óta nem foglalkozik, most gyakorlatilag kikérte magának, hogy az új elnök bocsánatot kért a magyar néptől, az SZDSZ „bűnökkel tarkított, de mégiscsak az SZDSZ eredeti céljai közül jónéhány megvalósulását hozó két évtizedért”.

Pető azt is világossá tette, nem mond le a képviselőségről, mert nem akarja azt „odaadni” a Fidesznek. Abban persze igaza, van, hogyha lemondana egyéni választókörzetben megszerzett mandátumáról, akkor időközi választást kellene kiírni. Ennek eredménye pedig a jelenlegi helyzetet tekintve egyértelmű lenne. Kuncze Gábor hasonlóképpen nyilatkozott a HírTv-nek.

Petőék rendesen betehetnek a pártnak

Érdekes, hogy Pető Iván ugyan egyáltalán nem ért egyet a párt jelenlegi vezetésével, mégsem lép ki a szervezetből. Ezzel azonban nagymértékben hátráltatja az SZDSZ megújulását. Azt ugyan bejelentette, hogy 2010-ig kíván csak politizálni, a következő parlamenti választáson már nem indul, ám addig még marad. Hozzátehetjük: mindenáron. Mert súlyos ára lehet annak, amit most tesz. Pető vagy nem ismerte fel az SZDSZ életének legmélyebb pontját, vagy csak a saját egzisztenciája érdekli.

Jelenleg ugyanis két lehetősége van: érdemileg segíti pártját, tapasztalatával és tudásával azon dolgozik, hogy az SZDSZ visszanyerje a választói bizalmat és elérje a bűvös öt százalékot. Vagy teljes mértékben abbahagyja a politizálást, és átengedi a teret a nála motiváltabbaknak. Ez a „se veled, se nélküled” hozzáállás csak pártja esélyeit csökkenti a tavaszi választásokon. A jelenlegi SZDSZ számára pedig még egy egészen apró esélycsökkenés is a „halálba” vezető út lehet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását