2024. március 29. - Auguszta

Menekülnek az SZDSZ-ből

A szabad demokraták tucatnyi alapítója, támogatója - köztük a demokratikus ellenzék a rendszerváltásban közreműködő több egykori tagja is.
2009. július 13. hétfő 20:33 - HírExtra
Indoklásul az aláírók azt hozták fel, hogy ők mindeddig támogatták a pártot, de hűek kívánnak maradni eszményeikhez, ezért nem vállalnak közösséget "a párt jelenlegi vezetésével, meghirdetett elveivel, megosztó stílusával".

Az aláírók: Ara-Kovács Attila, Fodor Tamás, Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Iványi Gábor, Konrád György, Kozák Márton, Lakner Judit, Rajk László, Rajk Judit, Szenthe Antónia és Szira Judit.

Haraszti Miklós az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni a nyilatkozatot, mindössze annyit mondott, hogy "nem vitát akarnak kezdeményezni, (...), a részletes magyarázatokkal, politikai indoklásokkal pedig csak a helyzetet mérgesítenék".

Vasárnap Retkes Attila zenetörténészt, közgazdászt választották az SZDSZ elnökévé. Amikor a küldötteknek megköszönte elnökké választását, azt kérte Kóka Jánostól, hogy a lehető legrövidebb időn belül mondjon le frakcióvezetői posztjáról. Kérésére ezt a rendkívüli küldöttgyűlés szimpátiaszavazással meg is erősítette: a többség felemelte regisztrációs kártyáját.

Az SZDSZ új elnöke hozzátette: mihamarabb javaslatot tesz a képviselőcsoport új vezetőjének személyére.

Demszky Gábor Budapest főpolgármestere az SZDSZ vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlésének délutáni politikai vitájában - amely az ügyvivői testület tagjainak megválasztását előzi meg - azt mondta: minden olyan szabad demokrata politikusnak félre kell állnia, aki eddig meghatározta a párt országos politikáját.

A vasárnap délelőtt még az SZDSZ pártelnöki posztjáért versengő Weinek Leonárd, Zugló polgármestere még ugyanazon a napon késő délután kilépett az SZDSZ-ből.

A politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az elmúlt időszak párton belüli eseményei és a mai tisztújítás végeredménye alapján egyértelművé vált számára, hogy az SZDSZ-en belül sem szervezeti, sem politikai szempontból nincs esély a megújulásra.

Konrád György hétfőn hivatalosan is kilépett az SZDSZ-ből - erősítette meg az érintett az MTI-nek.

A párt egykori alapítója közölte, nem tetszik neki a vasárnap elnökké választott Retkes Attila "nyegle modora", amellyel az új vezető az elődeiről beszélt, akiket ő viszont nagyra tart.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

fhege
2009. július 13. 20:43
Így lesz szabad SZDSZ...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását