2024. május 18. - Erik, Alexandra

George Benson Budapesten

A dzsessz, a rhythm and blues és a funky egyik legnagyobb alakja, George Benson ad koncertet július 22-én Budapesten; az improvizációs tehetségéről is ismert 66 éves gitárművész a Papp László Budapest Sportarénában ad ízelítőt tevékenységének 45 évéből.
2009. július 13. hétfő 10:06 - HírExtra
Karrierje az ötvenes években indult és egyes információk szerint már nyolcévesen is fellépett füstös éjszakai dzsesszmulatókban mint énekes; az első lemezfelvételt tizenegy évesen rögzítette vele 1954-ben az RCA X nevű kiadója - tájékoztatta a magyarországi koncertet szervező Showtime Budapest az MTI-t.

A hatvanas évek végére már túl volt majdnem egy tucat albumon és olyan koncerteken lépett fel, ahol együtt játszhatott Miles Davis-szel, Herbie Hancockkal és Wes Montgomeryvel.

Az első Grammy-díjat az 1976-ban megjelent albuma, a popos beütésű Breezin' hozta meg számára; azóta még hetet begyűjtött a legnagyobb zenei elismerésből. A Breezin' második dalában, a This Masquerade-ben sok év után énekelt ismét, és ez a dal egyszerre lett a Billboard pop-, rhythm and blues és dzsesszlistájának első helyezettje.
George Benson pályafutása során eddig nem kevesebb mint 64 albumot készített, játszott például Carlos Santanával, John McLaughlinnel, Al Jarreau-val.

Benson és Al Jarreau nem csak egy lemez erejéig állt össze, hanem együtt indultak turnéra is, amely 2007-ben Magyarországot is érintette. A Givin' It Up című lemezt 2006 áprilisa és júniusa között játszotta fel Benson és Jarreau. A véletlennek köszönhető, hogy az ex-Beatle Paul McCartney ebben az időszakban éppen a szomszédos stúdióban dolgozott; át is ugrott Bensonhoz és Jarreau-hoz, hogy közreműködjön Sam Cook Bring it on Home to Me című dalában. A lemezen az új soul díva, Jill Scott énekelte fel Billie Holiday God Bless the Child című időtlen slágerét.

Nem sok zenész büszkélkedhet azzal, hogy egy hangszergyártó a nevével fémjelzett termékkel elő. Bensonnak ez is megadatott: a méltán híres Ibanez cég legyártotta az aláírásával díszített gitárt, amelyet a mai napig az egyik legjobb hangszernek tartanak.
Idei turnéja július másodikán indult a londoni Royal Albert Hallban, azóta szinte minden nap játszott valamelyik európai városban. George Benson franciaországi, spanyolországi, hollandiai, luxemburgi, belgiumi, svédországi és olaszországi koncertek után érkezik Budapestre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását