2024. április 30. - Katalin, Kitti

Van Gogh alaposan

A londoni Royal Academy of Arts 1968 óta a legátfogóbb Vincent van Gogh-kiállítást készíti elő 2010 januárjára A valódi van Gogh: A művész és levelezése címmel; ez a tárlat leszámolás lesz azzal a hazug állítással, hogy a festő vakmerő és meggondolatlan géniusz volt.
2009. július 12. vasárnap 13:36 - HírExtra
A Királyi Művészeti Akadémia 2010. január 23. és április 18. között 65 festmény és 30 rajz mellett 902 van Gogh-levelet is kiállít; utóbbiakat lemezről lehet majd olvasni.

A Telegraph című londoni lap írásából az is kiderül, hogy a legtöbb levelet Vincent van Gogh a testvérének s egyben mentorának, Theónak írta, s ezekben riportszerűen beszámol munkálkodásáról, leírja, hogyan készít el egy-egy képet - mondta Ann Dumas, a tárlat kurátora, hozzátéve, hogy remélhetőleg reális kép bontakozik majd ki arról, hogy a mitikusnak tartott festő valójában milyen ember is volt.

A nagyközönségnek csak felületes ismereti vannak arról, hogy 1888-ban van Gogh hogyan veszítette el az egyik fülét. A festő be akarta fejezni barátságát a francia Paul Gauguinnel, születtek erről levelek is, de kapcsolatuk 1888-ban akkor szakadt meg, amikor a holland csúnya veszekedés után borotvával levágta saját jobb fülét.

A kurátor azt mondta: van Gogh levelei demonstrálják, hogy milyen kivételes tehetséggel gazdagította a nyelvet is. Leveleit olvasva az ember megismerheti őt, mint személyiséget és mint művészt - tette hozzá Axel Ruger, az amszterdami Van Gogh Múzeum igazgatója, aki kölcsön adta a leveleket és 12 képet is a londoni kiállításra.

A tárlat Vincent van Gogh munkásságának 40 év óta a legszélesebb bemutatója lesz Nagy-Britanniában. 1968-ban a Hayward Gallery van Gogh-kiállítását 198 ezer ember látta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását