2024. május 17. - Paszkál

A holokausztra emlékeztek

A holokauszt áldozataira emlékeztek vasárnap Szekszárdon; az egykori zsinagóga épületében Schönberger András pécsi főrabbi arra hívta fel a figyelmet, hogy ma egyre többen tagadják, hogy egyáltalán megtörtént a népirtás.
2009. július 12. vasárnap 15:10 - HírExtra
"Ma, amikor hangos az utca, amikor egyre többen vannak, akik tagadják, hogy ez egyáltalán volt, amikor nem lehet igazi erőt találni, hogy ezeknek a hangoknak véget vessenek, látjuk, hogy milyen fontos az emlékezés, és milyen keveset értünk el" - mondta emlékbeszédében a főrabbi.

Úgy fogalmazott: nem idegen kezek vezették a mészárlást, és kevesen voltak, akik segítő kezet nyújtottak volna az üldözötteknek.Schönberger András hangsúlyozta: nemcsak azok áldozatok, akik elpusztultak, hanem a túlélők is, akik életük végéig hordozták az átélt szenvedést.

"Nem csak azért vagyunk itt, hogy elmondjuk a gyászimát, hanem azért is, hogy elkerüljük mindazt a borzalmat, amit átéltek emberek" - mondta.

Horváth István (Fidesz), Szekszárd polgármestere az emlékezésen a történelem legnagyobb csapásának nevezte a holokausztot, amelynek során "hatmillió embert gyilkoltak le tervszerűen, módszeresen". A város vezetője emlékezetett: Szekszárd akkori polgármestere, Bende István nem volt hajlandó végrehajtani a gettósításra vonatkozó rendeletet, ami "nagy erkölcsi erőről és bátorságról tanúskodik".

Az áldozatok előtti főhajtás, a "Soha többé!" megerősítése a legelemibb gesztus, amit tehetünk - hangoztatta a Horváth István. Hozzátette: meg kell tanítanunk a gyermekinkkel, mit jelent a tolerancia hiánya, mit jelent az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a rasszizmus és a kirekesztés.

A megemlékezésen felszólalt egy 88 éves bajai túlélő, Papp János, aki honvédként 1944-ben a bori lágerben szolgált, követte az erőltetett menetet Győrig, s többek közt tanúja volt Radnóti Miklós meggyilkolásának.

Szekszárdról és környékéről 1944 júliusának második hetében 600 zsidót hurcoltak el a bonyhádi, majd a pécsi gettóba, ahonnan Auschwitzba deportálták őket.

A tolnai megyeszékhelyen hagyományosan július második hétvégéjén emlékeznek az elpusztított zsidóságra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását