2024. május 5. - Györgyi

Aprólékos G8

Nehéz lesz tartani a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország (G8) által a l,aquilai csúcstalálkozón kitűzött célt, amely szerint 2 Celsius-foknál nagyobb mértékben nem emelkedhet világszerte a középhőmérséklet a 2020-ig tartó időszakban, megvalósulása mélyrehatóan változatná meg a Föld éghajlatát - véli egy francia szakértő.
2009. július 9. csütörtök 23:31 - HírExtra
A XVIII. század végi ipari forradalom előtti időszakhoz képest számított 2 Celsius-fokos határértéket már 124 ország, közöttük az Európai Unió tagállamai jóváhagyták. Eléréséhez „legalább a felére kell csökkenteni 2050-ig a világ üvegházhatású gázkibocsátását, sőt, inkább a harmadára, ha jó esélyeket akarunk biztosítani” – mondta Jean Jouzel francia klímaszakértő, az ENSZ Környezeti Programja (UNEP) és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által létrehozott, klímaváltozással foglalkozó kormányközi szakértői csoport (IPPC) egyik vezetője.

Egy évszázad alatt 0,74 Celsius-fokkal emelkedett világszerte a középhőmérséklet elsősorban az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt, amelynek következtében a szén-dioxid több száz évre a légkörben marad. Márpedig a világ üvegházhatású gázkibocsátása 1997 és 2007 között háromszor gyorsabban nőtt, mint az előző évtizedben.
Még 2 Celsius-fokra korlátozva is fájdalmas lesz a hőmérséklet-emelkedés.

Összehasonlításul: a 2003 nyarának nyugat-európai kánikulája (hat hét alatt 70 ezer halott) alig 6 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az évszaknak megfelelő átlaghőmérsékletek.

„Két fokkal magasabb emelkedés egészen más éghajlatot és visszafordíthatatlan hatásokat jelent, többek között az óceánok vízszintemelkedésének jelentős hatásait” – mondta Jean Jouzel.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) májusban közölt legutóbbi előrejelzése szerint a gázkibocsátás drasztikus csökkentése nélkül az átlagos felmelegedés mértéke az évszázad végére elméletileg elérheti az átlagos plusz 5,2 Celsius-fokot, azaz a MIT által 2003-ban kiadott becslés kétszeresét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását