2024. április 23. - Béla

Az EU korlátozná a banki szektort

Az EU pénzügyminiszterei tervet fogadtak el a bankok tőkeszabályainak módosítására, a pénzügyi piacok jövőbeli bukdácsolásának korlátozása miatt.
2009. július 7. kedd 19:17 - HírExtra
Ez a tartalékpolitika súlyosbítja a gazdasági visszaesést, ehelyett éppen "ciklusellenes" politikára lenne szükség, vagyis arra, hogy bankok éppenhogy jobb időkben növeljék tőketartalékukat. Ily módon kevésbé tudnák eltúlozni a hitelezést gazdasági fellendülés idején - a túl sok és túl ellenőrizetlen hitelezés volt a mostani válság kiindulópontja -, viszont rossz időkben csökkenthetnék tartalékukat, és többet hitelezhetnének. Ez az "anticiklikus" tartalék- és hitelpolitika segítene kisimítani a gazdasági föllendüléseket, illetve visszaeséseket, illetve a spekulatív piacok szélsőséges hullámzását.

Az EU pénzügyminiszteri tanácsában kedden elfogadott elvek alapján az Európai Bizottság októberre szabálytervezetet dolgoz ki. Ugyanakkor a miniszterek elutasították német kollégájuk javaslatát, hogy átmenetileg enyhítsék 2004-es nemzetközi megállapodás (Bázel II.) tőkemegfelelési mutatókra vonatkozó szabályait, szintén a hitelezés könnyítése végett.

Peer Steinbrück (német pénzügyminiszter) nagyon erőteljesen kiállt a különleges német problémák érdekében, azonban, másfelől, nagyon fontos, hogy széles alapú következtetésekre jussunk - mondta a tanácskozás után Anders Borg svéd pénzügyminiszter, az EU pénzügyminiszteri tanácsának soros elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását