2024. április 23. - Béla

Visszafogottabb atomozás?

Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök aláírta hétfői moszkvai csúcstalálkozóján a hadászati atomfegyverek csökkentésére vonatkozó keretmegállapodást.
2009. július 6. hétfő 19:11 - HírExtra
A megállapodás előirányozza, hogy az említett fegyverekre vonatkozó, ez év végén lejáró START-I szerződést felváltó új egyezményben 1500-1675 darabra csökkentik hét éven belül a két ország nukleáris tölteteinek számát, hordozóeszközeikét pedig 500-1100 darabra. Obama és Medvegyev megállapodást írt alá arról is, hogy Moszkva engedélyezi amerikai fegyverszállítmányok áthaladását orosz területen az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok számára.

Nincs konkrét megállapodás a rakétapajzsról

Nem született konkrét megállapodás a moszkvai orosz-amerikai csúcstalálkozó hétfői első napján a rakétavédelmi rakétarendszerekkel kapcsolatos együttműködésről - közölte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes. Ez volt az egyik legvitatottabb kérdés a csúcstalálkozó előtt a két ország között.

Rjabkov elmondta: a két elnök közös közleménye szerint a felek folytatják az eszmecserét arról, hogy felújítják-e együttműködésüket a ballisztikus rakéták terjedésével kapcsolatban. Az orosz diplomata szerint ez azt jelenti, hogy továbbra is eltér a két ország értékelése arról, milyen következményekkel járnak az amerikai kormány egyes döntései, s Moszkvának változatlanul fenntartásai vannak az amerikai rakétapajzs kelet-európai kiterjesztésével kapcsolatban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását