2024. április 25. - Márk

Botrány! Joggal hőbörög az RTL Klub?

Hőbörög az RTL Klub – a csatorna nem hajlandó megemészteni a 12 órás elsötétítésről szóló döntést. Kellett nekik a pedofilokkal foglakozniuk…
2009. július 6. hétfő 12:49 - HírExtra
Mint ismeretes, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) június 30-án egy merőben súlyos büntetést szabott ki az RTL Klubra a csatorna a egyik 2009 márciusában sugárzott Mónika show-ja miatt.

Tizenkét órás elsötétítés egy kereskedelmi tévé esetében? Soha nem látott vasszigor! Nem is csoda, hogy az RTL Klub vitatja az ORTT határozatát, és jogorvoslatban gondolkodik, és mint mondják, mély csalódottsággal, sőt értetlenül állnak a döntés előtt.

Nem lehet a pedofíliáról beszélni?

„A döntés jogalapját tartalmi szempontból is vitatjuk. Meggyőződésünk, hogy a pedofília nem lehet tabutéma a médiában, még 12 éven aluliaknak csak nagykorú felügyelete mellett adható műsorokban sem, hiszen, ha nem beszélünk erről a témáról ennek a korosztálynak, akkor éppen a legveszélyeztetettebbeket, a bűncselekmények áldozatait fosztjuk meg az információtól. Az adásfelfüggesztéssel büntetett műsor nyomatékosította, hogy bűncselekményről van szó, kifejezett tájékoztatást adott az ilyen helyzetekben hívható segélyhívószámról, sem képben, sem pedig hangban nem tartalmazott semmi olyat, amely a korosztályi minősítés emelését kívánta volna” – olvasható a csatorna által közreadott sajtónyilatkozatban.

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy az RTL Klub több éven keresztül tárgyalt az ORTT-vel a testület kezdeményezésére műsorszolgáltatási szerződésének módosításáról. A csatorna szerint az ORTT a módosítás egyik fontos pontjaként éppen azt javasolta, hogy a műsorszolgáltatási jogosultság felfüggesztése szankciót a szerződésben kötbérfizetési szankció váltsa fel.

Az RTL Klub és az ORTT között létre is jött ez a megállapodás, a papírokat pont június 30-án írták alá. Aznap, amikor a testület meghozta döntését, amiben éppen az aznap eltörölt szankciót alkalmazza…

Két órából tizenkettő...

„Az ORTT irodájának szakmai javaslata „csak” kétórás büntetését tartalmazott, ám az elnök, Majtényi László 24 órás felfüggesztési ellenjavaslattal állt elő, ebből lett végül 12 órára. Ez a hatszorosa az eddig a társaságunkkal szemben alkalmazott legsúlyosabb büntetésnek” – hüledezik a büntetés mértékén is az RTL Klub.

A csatornának ugyanis meggyőződése, hogy a büntetés tartalmilag is téves, felétlenül aránytalan, és teljesen etikátlan, sőt elfogadhatatlan, alapvető jogi és etikai elvekkel ellentétes.

Na de mit lehet tenni az ORTT döntése ellen?

„Az RTL Klub minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz a testület elfogadhatatlan döntésének megváltoztatása érdekében. Meggyőződésünk, hogy az ORTT általunk sérelmezett határozata a magyar médiapiac legtöbb szereplőjében kifejezetten gyengíti az ORTT-vel, azaz a hatósággal szembeni bizalmat és megkérdőjelezi Majtényi László elnök azon – többször hangoztatott – szándékát, hogy működése idején a hatóság mindinkább a konzultációt és az együttműködést fogja előtérbe helyezni a médiapiaci szereplőkkel való felügyeleti szerepében” – szól a Magyar RTL Televízió Zrt. álláspontja.

Amíg tehát a csatorna vezetői tehát kikelve magukból magyarázzák az igazukat, addig az ORTT gyaníthatóan kötni fogja az ebet a karóhoz.

Mindez a magyar televíziózás egyik legutálatosabb, legigénytelenebb műsora, a Mónika show miatt…
Forrás: HírExtra/RTL Klub
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását