2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fogyókúra hat lépésben! Amikor a tökéletes testről álmodunk

Ki ne szeretne úgy kinézni, mint kedvenc színésznője vagy énekese? Ahhoz, hogy ez sikerülhessen itt a tökéletes módszer, amivel tartósan karcsúak maradhatunk!
2009. július 5. vasárnap 18:30 - Kővári Adrienn
A fogyókúra titkaiba nem lehet sosem elég mélyre leásni magunkat, hiszen annyiféle diéta, étel, módszer és tipp létezik, hogy a fogyni vágyó ember hirtelen azt sem tudja, hogy mit válasszon. Sajnos hazánkban is egyre több a kövér ember, és a túlsúlyos gyerekek száma is csak növekszik. Az sem teljesen normális, hogy a boltokban egyre több a nagyobb méretű ruha, így a normális testalkatú emberek néha már nehezen találnak maguknak megfelelő ruhadarabot, mert mindenhol csak a hatalmas méretek néznek le a vállfákról.

Dr. Bartos Tímea
„Az elhízás lényegében az állandó plusz kalória bevitel következménye. Azonban fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a szezonális jellegű, rövid idő alatt, különböző fogyasztószerek segítségével történő, jelentős mértékű fogyás egészségtelen és általában eredménytelen is. Ezért mindig alapvető életmódváltozással, a lassú ütemű, de tartós fogyás legyen a cél.”
Szerencsére nemcsak a diétázó emberek száma növekszik egyre, hanem sokkal több ember szeretne egészségesebb életmódot is folytatni, s ezért fordulnak szakértőkhöz. Az emberek kezdik belátni, hogy rengeteg betegséget, kellemetlenséget meg lehetne előzni már csak azzal, hogy helyesebben táplálkozunk, s odafigyelünk rá, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe.

Ebben szeretne most segíteni Dr. Bartos Tímea, a Budai Egészségközpont szakorvosa. Hiszen nem elég az, ha csak a kalóriákat számoljuk, ha közben azt sem tudjuk, hogy miért is tesszük azt. „A legfontosabb, hogy tudjuk, melyik táplálékot hogyan használja fel szervezetünk, tehát milyen az energiatartalma, és a lebontása mennyi energiát szabadít fel. Ez nem azt jelenti, hogy bizonyos élelmiszereket nem fogyaszthatunk, hanem, hogy tudjuk, mikor, mit és mennyit ehetünk” – nyilatkozta Dr. Bartos Tímea, aki még hozzátette, hogy mindig annyi kalóriát vigyünk be a szervezetünkbe, amennyit az fel is tud használni, mert így kialakul az energia-egyensúly, s nem lesz felesleg.

Nem mindegy, hogy is akarunk lefogyni, hiszen a koplalással vagy egy drasztikus fogyókúrával megvonhatunk a szervezetünktől olyan tápanyagokat, amikre nagy szükségünk lenne.

Mi az, amit fogyaszthatunk?


A fehérjék nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, mert segítenek a növekedésben és az izmok fejlődésében, vagy az idegrendszer felépítésében. Felnőtteknél kilogrammonként 0,8-1 gramm fehérjebevitelre van szükség naponta, melyet egyenlő arányban növényi és állati termékekből javasolt biztosítani.

Hogy miben találhatunk sok fehérjét? Idetartoznak a tejtermékek, a tojás, a hal, a gabonafélék, de a hüvelyesek is. Meglepő, de sok fehérjét nyerhetünk a szójából, húskészítményekből, és az olajos magvakból is, ezért rendszeresen kell fogyasztani ezeket a táplálékokat.

Ha ezt az összeállítást végig olvassa az ember, rögtön megakad a szeme egy-két ételen. Hiszen nem egyszer hallani azt, hogy a sok tej sem tesz jót az ember szervezetének, az olajos magvak pedig árthatnak a bőrünknek. Nem mindegy tehát, hogy ezek közül is melyikeket fogyasszuk. Ezért válasszuk a tejkészítményeknél az alacsonyabb zsírtartalmúakat, tejszín helyett fogyasszunk zsírszegény tejből készített kefirt, joghurtot, krémsajtok helyett pedig részesítsük előnyben a sovány sajtokat, a húsfélék közül pedig a fehér húsokat, ilyenek a szárnyasok és a halak.

Sok zsír egyenlő zsírpárnák!

Hogyan főzzünk zsírmentesen?
Ha csak tehetjük, akkor grillezzük, gőzöljük, vagy pároljuk az ételeket. Előnyösebb, ha sovány csirkehúst, halat, pulykát fogyasztunk. Érdekes, de 100 g csirkehús csak 110 kalória, míg ugyanennyi sertéshús már 150. Levesekről szedjük le a zsírt, s inkább olíva-olajjal süssünk.
Minden fogyókúrázó tudja, hogy a zsír a legnagyobb ellensége a vékony testnek, és a diétázó embernek. Ezt sem szabad teljesen megvonni szervezetünktől, mert kis mennyiségben, de mindenképp szükségünk van rá, ugyanis segíti a sejtfal felépítését, és a hormonképzést. Ezek az előnyei.

Hátrányait ugyebár mindenki ismeri, például amikor túl sok koleszterint fogyaszt az ember. Ilyenkor lépnek fel olyan betegségek, mint az érelmeszesedés, vagy a színinfarktus kockázata. Ezért is vannak a túlsúlyos emberek nagyobb veszélynek kitéve.

Mindenképp óvatosan kell bánni a zsíros ételekkel, s nemcsak azoknak, akik diétáznak. Azoknak az embereknek is vigyázniuk kell, akik például ülőmunkát végeznek, vagy keveset mozognak. Ezáltal sokkal könnyebben lerakódnak azok a zsírpárnák, amik nemcsak esztétikailag rombolóak, hanem egészségtelenek is.

Azok a szénhidrátok…

A rengeteg zsír mellett ezekkel adódik a legtöbb probléma, s csak egy tényleges életmódváltással lehet végérvényesen minimalizálni az életünkben. Hiszen rengeteg szénhidrátot tartalmaznak a cukrok, és az édességek. Tiltólistások a kristálycukrot, és fehér lisztet tartalmazó készítmények. Válasszuk helyettük édesítőszereket, és teljes kiőrlésű lisztet. Dr. Bartos Tímea szerint, ha nassolni akarunk, akkor a chipszek helyett fogyasszunk inkább gyümölcsöket. A cukros üdítőket pedig cseréljük le 100 százalékos gyümölcslevekre, vagy ásványvizekre. Ha nem tudjuk minimalizálni a kávé, és tea fogyasztását, akkor legalább édesítőszert tegyünk bele cukor helyett.

A tökéletes külső titka, hogy naponta többször kell enni és keveset. Azért ne annyira kis adagokat, amitől még jól sem lakunk, de az sem jó, ha egyszerre túl sok ételt veszünk magunkhoz. Vacsorára se fogyasszunk sokat, mert akkor nem fogunk tudni jól aludni, ráadásul az akkor megevett ételt le sem tudjuk mozogni.

A sok gyümölcs csak segíthet!

Nagyon fontos, hogy mindig meglegyen a napi vitamin bevitel, mert a szervezetünknek létfontosságúak. Mivel a legtöbb vitamin a gyümölcsökben, és a zöldségekben található, ezért naponta többször is érdemes őket fogyasztani. Ha valaki még emlékszik a régi biológia órákra, akkor tudhatja, hogy a vitaminoknak rengeteg fajtája létezik. Zsírban oldódik az A, D, E, és K vitamin, ezek megtalálhatóak a növényi olajokban, a magvakban, a margarinokban. Vízben oldódó vitamin a B, és a C, rengeteg ilyet tartalmaz a petrezselyem, a brokkoli, a máj, az élesztő vagy a fekete ribizli.

Az egészséges életmód titka a víz

Dr. Bartos Tímea elmondta, hogy a test 60 százaléka vizet tartalmaz, ezért is fontos, hogy meglegyen a napi folyadékmennyiség, ami normális esetben két litert jelent. Ha valaki hajlamos a kiszáradásra, ráadásul nyár is van, akkor ennek minimum a duplája szükséges. Nem muszáj feltétlenül vizet fogyasztanunk, hiszen a levesek is idetartoznak, vagy akár a gyümölcslevek. Minél magasabb a rosttartalma a gyümölcsleveknek, annál egészségesebbek. A rostok fontos szerepet játszanak az emésztésben, ezért a frissen facsart narancslevek a legjobbak.

A kávéról is ajánlatos leszokni, s áttérni a zöld teára. Ha tehetjük az energia italokat is kerüljük el a fogyókúra idején.

Ami még nem maradhat el


Mit sem ér a legjobb diéta, ha mellette semmit sem mozgunk. Szükséges lenne, hogy naponta legalább fél órát sportoljunk, ebbe akár a séta is beletartozhat. Ezáltal nő az állóképességünk, fokozódik a szív és a keringési rendszer teljesítőképessége, valamint erősödik izomzatunk.

Röviden ez a titka a sikeres diétának. Nem szabad siettetni azokat a kilókat, jobb is, ha csak szépen, lassan tűnnek el a testünkről. Sokkal fontosabb, hogy egészségesek legyünk, hozzá szokjunk az életmódváltáshoz. Mert ez nem azt jelenti, hogy amikor végre elérjük a kívánt testsúlyt, akkor újra visszatérünk a régi étkezési szokásainkhoz, mert az hosszútávon újra felesleges kilókat eredményez.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását