2024. június 9. - Félix

Bajnai a szlovák miniszterelnök-helyettessel üzent Fico-nak

Bajnai Gordon miniszterelnök továbbra is fontosnak tartja a szlovák kormányfővel tervezett találkozó létrejöttét, de annak csak akkor van értelme, ha sikerül megoldani a meglévő problémákat; ezt üzente kollégájának, Robert Ficonak a magyar kormányfő, miután szombaton negyedórás megbeszélést folytatott Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettessel Dabas-Sáriban, ahol aznap rendezték a magyarországi szlovákok napját.
2009. július 4. szombat 21:33 - HírExtra
A magyar-szlovák viszonyban a szlovák államnyelvtörvény keddi elfogadása okozott újabb feszültséget. A törvény ellen élesen tiltakoztak a szlovákiai magyarok, s egyöntetűen elítélték a döntést a magyarországi politikusok.

A héten elfogadott törvény a többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár 5 ezer eurós pénzbüntetést kaphat.
Bajnai Gordon a Pest megyei településen rendezett ünnepségen mondott beszéde után, a színpad mellett találkozott a szlovák miniszterelnök-helyettessel, akivel biztonsági emberek és újságírók gyűrűjében beszélgetett.

Dusan Caplovic egyebek között azt hangsúlyozta: az elfogadott szlovák nyelvtörvény a nemzeti kisebbségek sztenderdjeit erősíti; a magyar nyelv, mint anyanyelv megmarad a nyilvános, a közéleti kapcsolatokban is.

Mint mondta, "annak érdekében hozták meg a nyelvtörvényt, hogy a szlovák nyelvet jobban, színvonalasabban használják". A szlovák miniszterelnök-helyettes szerint jó volna, ha a közös kisebbségi bizottság kölcsönösen tisztázná a vitás kérdéseket.
"Megerősíthetem miniszterelnök úr, hogy nekünk alapvető érdekünk az együttműködés" - hangsúlyozta Dusan Caplovic.

Bajnai Gordon válaszában kiemelte: a magyar kormány sokat tesz azért, hogy a szlovák kisebbség tanulhassa anyanyelvét, ápolhassa hagyományait. Mint fogalmazott, nem nyugtatta meg maradéktalanul az, amit a nyelvtörvény kapcsán a miniszterelnök-helyettes mondott. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány több alkalommal jelezte, milyen aggályai vannak a nyelvtörvénnyel kapcsolatban.

"Fico miniszterelnök úrnak jeleztem informálisan is, hogy rendkívül aggályosnak tartom, ha valakit a saját anyanyelvének használata miatt súlyos pénzbüntetésre lehet ítélni egy országban" - tette hozzá Bajnai Gordon, aki szerint olyan gyorsan fogadták el a nyelvtörvényt, hogy arról nem sikerült érdemi egyeztetést folytatni.

Bajnai Gordon kérte, hogy Dusan Caplovic adja át üzenetét Robert Fico szlovák miniszterelnöknek, amely szerint továbbra is fontosnak tartaná a tervezett találkozót.
"Azonban nekünk a találkozó nem cél, hanem eszköz, ... ilyen találkozót megtartani akkor van értelme, ha meg tudunk oldani meglévő problémákat" - mondta Bajnai Gordon, aki szerint el kell gondolkodni azon, hogy a nyelvtörvény elfogadása után, miként lehet a kapcsolatot javítani.

"Ez az oka annak a tartózkodó magatartásnak, amit most tanúsítunk, ami azt jelenti, hogy szeretnénk látni, hogy milyen pozitív kezdeményezéseket lehet tenni a magyar kisebbséggel kapcsolatban a nyelvtörvényből fakadó esetleges viták elhárításával kapcsolatban" - fogalmazott Bajnai Gordon.

A kormányfő végezetül örömét fejezte ki, hogy Dusan Caplovic eljött a magyarországi szlovákok napjára.

Dusan Caplovic válaszában kiemelte: a közös bizottságot minél gyorsabban össze kellene hívni.

A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott Bajnai Gordonnak azért, amit a magyar kormány a nemzeti kisebbségekért tesz. Egyúttal kérte a magyar miniszterelnököt, hogy a magyarországi szlovák nemzetiség hetilapjának megjelenését támogassák, hogy a kiadvány ne szűnjön meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását