2024. május 19. - Ivó, Milán

Egyre népszerűbbek a fideszes politikusok

A fideszes politikusok népszerűsége növekedett, míg a szocialistáké csökkent júniusban az előző negyedévhez képest, a listát továbbra is Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere vezeti Sólyom László államfő előtt.
2009. június 30. kedd 14:00 - HírExtra
Az előző negyedévhez képest a Fidesz politikusainak rokonszenvindexe 2 pontot emelkedett és a százas skálán elérte az 51-es szintet, az MSZP-s politikusok népszerűsége azonban egy ponttal csökkent, jelenleg 37 ponton áll, a különbség tehát tovább nőtt, 14 pontra.

Ezzel együtt tovább nőtt az ellenzéki túlsúly: a népszerűségi lista első hét helyén hat Fidesz-politikus található, az egyetlen kivétel a második legjobb átlagosztályzatú Sólyom László köztársasági elnök - olvasható a Századvég és a Forsense közleményében.

A népszerűségi lista utolsó öt helyét három szocialista és két SZDSZ-es politikus foglalja el. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő megítélése valamelyest javult az első negyedévi mélyponthoz képest (+3 pont), de 29 ponttal így is ő a lista utolsó helyezettje. Bajnai Gordon jelenlegi kormányfő 36 pontot kapott, az ő eredménye 2 ponttal csökkent. Ehhez a kutatás szerint az is hozzájárult, hogy a kormányfő ismertsége a márciusi 82 százalékról júniusra 98 százalékra emelkedett.

A kormánypártiak közül a legnépszerűbb politikus továbbra is Szili Katalin házelnök, azonban júniusban ő is nagyobb arányú népszerűségvesztést könyvelhetett el, 5 ponttal 48 pontra romlott a megítélése, ezzel a másodikról a nyolcadik helyre esett vissza.

Orbán Viktor Fidesz-elnök népszerűsége nagyobb mértékben - nyolc ponttal - emelkedett az elmúlt három hónapban, mint párttársaié, s a "pozitív rokonszenv osztályzatok" arányát tekintve a Fidesz elnökének a pozíciója a legerősebb a listán szereplő politikusok között, a teljes népesség 46 százalékától kapott 4-es vagy 5-ös osztályzatot. Kósa Lajos megítélése 2 ponttal javult, így továbbra is ő vezeti a népszerűségi listát kisebb kormánypárti elutasítottsága és a bizonytalanok körében kapott jobb osztályzatai miatt. Sólyom László megítélése 6 ponttal javult az elmúlt három hónapban.

Szili Katalinhoz hasonló mértékű visszaesést könyvelhetett el Fodor Gábor - írták. Az SZDSZ korábbi elnökének megítélése szintén 5 pontot romlott (37 pont), míg Demszky Gábor népszerűsége kisebb mértékben, 2 ponttal csökkent (33 pont). Dávid Ibolya MDF-elnök indexe 41, Herényi Károlyé 38 ponton áll, Bokros Lajos pedig mindkettőjüknél népszerűbb 42 pontjával. Így a közvélemény-kutatók szerint a mandátumszerzés az európai parlamenti (EP)választáson nem segített sokat a pártnak.

Dávid Ibolyáéval azonos a népszerűsége a Jobbik EP-képviselőjének, Morvai Krisztinának (41 pont), s ma már a kérdezettek mintegy háromnegyede ismeri őt. Vona Gábor pártelnök ismertsége alacsonyabb, róla a választópolgárok 55 százaléka tudott véleményt mondani, átlagos megítélése is valamivel gyengébb az EP-listavezetőnél, 38 pont.

A kutatás szerint a hazai politikai élet két új szereplője - Morvai Krisztina és Vona Gábor - osztja meg legerősebben a közvéleményt, ami határozott elutasítást jelent a kormánypárti szavazók és a bizonytalanok körében, és jelentős támogatást az EP választás után megerősödő jobboldali radikálisok táborában.

Az első negyedévi pozíciókhoz képest nem változott számottevően az országosan ismert politikusok megítélése, mivel a politikai elit népszerűsége továbbra is rosszabb a közepesnél. Változás ugyanakkor, hogy júniusban a népszerűségi index hat politikusnál is meghaladta a közepes értéket; Kósa Lajos (63 pont), Sólyom László (58 pont), Orbán Viktor (56 pont), Schmitt Pál (54 pont), Pokorni Zoltán (51 pont) és Tarlós István (50 pont) értékelése érte el vagy haladta meg az 50 pontot.

A felmérést június 8-a és 17-e között végezték, ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

valaki85
2009. június 30. 14:46
Ellenzékből könnyű papolni,majd akkor legyen nagy a szájuk,amikor hatalomra kerülnek, és a népszerűségi indexük mélyrepülésbe kezd!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását