2024. április 24. - György

Az LMP nem egy "egynyári kaland"

Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke szerint pártja tisztességesen helyt állt a vasárnapi helyhatósági választásokon és bebizonyították, hogy az "LMP nem egynyári kaland".
2010. október 4. hétfő 15:18 - HírExtra
A politikus az MTI-nek nyilatkozva hétfőn azt mondta, hogy az alacsony részvétel, a párt foghíjas szervezeti hálója, az önmaguk által előre behatárolt kampányköltségek kedvezőtlenül befolyásolták eredményüket. Hozzátette, hogy ettől függetlenül erre a szereplésre hosszú távon tudnak építeni és fel kell készülniük arra, hogy 2014-re kormányképes erővé tudjanak válni.

Jövő hétvégén ülésezik az LMP országos politikai tanácsa, ahol elkezdik az önkormányzati választásokon kialakult helyzet értékelését, de a párt feltehetően még ősszel újabb kongresszust tart, amelyen a parlamenti választások óta eltelt teljes időszakot értékeli.

Karácsony Gergely az MTI-nek azt mondta, hogy erre azért is szükség van, mert másfél évvel korábbi megalakulásuk óta három kampányban vettek részt, illetve új szereplőként részt kellett venniük a parlamenti munkában, ahol korábbi tapasztalatlanságuk mellett meg kellett küzdeniük az óriási "törvénykezési hajszával" is.

Vasárnapi eredményükről azt mondta, személy szerint a tavaszi eredmény elérésével lett volna elégedett, de az alacsony részvétel és a szerény büdzsé mellett egy másfél éves párttól nagy eredmény, hogy végül 48 képviselőjük jutott be a különböző testületekbe. Példaként említette, hogy 2006-ban a Jobbik 3 képviselőt juttatott be az önkormányzatokba, most pedig országosan a harmadik legjelentősebb erőt képviselik. Véleménye szerint ők viszont azt bizonyították be, hogy "az LMP nem egynyári kaland" volt, illetve erre a szereplésre a jövendő hosszú távú építkezések során építeni tudnak majd.

A kampányfőnök emlékeztetett, hogy a párt kongresszusa korábban úgy döntött, a választási kampány miatt nem adósítja el tovább a pártot. Szavai szerint a kampány során az LMP csak " a kötelező köröket tudta lefutni". Bár tartalmi értelemben kihozta abból amit lehetett, mert a budapesti és a vidéki programjaik is jól kimunkáltak voltak, de "azt látni kell, hogy a kampányhoz ennél több pénzre van szükség".

Karácsony Gergely úgy látta, hogy miután nem álltak rendelkezésükre ezek az anyagi források, így a kampányuk nem befolyásolta nagyban választási szereplésüket. Véleménye szerint ha a rendelkezésükre álló valamivel több mint százmillió forintnak a kétszeresét költik el, akkor néhány százalékkal jobban szerepelhettek volna, de a Budapesten és a nagyobb városokban kialakult "politikai apátiát" nem tudták volna nagyban befolyásolni.

Az alacsony részvételt egyébként többek között azzal magyarázta, hogy a választók gyakorlatilag előre tudták, az önkormányzati törvény módosításai miatt a Fidesznek "garantált többsége" lesz az önkormányzatokban és ez sokaknak elvette a kedvét a részvételtől.

Arra a felvetésre, hogy a szavazók számát tekintve visszaesésük nagyobb két százaléknál, azt felelte, hogy nem lehet összehasonlítani egy közel 70 százalékos választási részvételt egy ötven százalék alattival, hiszen ha így nézik, akkor a Fidesz is rengeteg szavazót veszített.

Megjegyezte, hogy korábban nem nagyon tudtak felméréseket készíteni, de a rendelkezésükre álló adatok azt mutatják, hogy számukra a magasabb részvétel a jobb lett volna, mert a szavazótáboruk egyelőre még elég összeszokott ahhoz, hogy egy ilyen szituációban is egységesen az urnákhoz járuljon.

Ennek kapcsán megjegyezte, leginkább az jelentett számukra problémát, hogy fiatal pártként nem rendelkeznek kiépített országos szervezeti hálózattal, mert az feltétlenül szükséges a hosszú távú növekedéshez. Közölte, hogy ezt a problémát korábban is látták, de ez a választás egyértelművé tette számukra. Azt viszont pozitívumként emelte ki, hogy vasárnap kiderült számukra, az LMP-nek is létezik törzsszavazó bázisa.

Karácsony Gergely szavazótáboruk lehetséges bővítéséről azt mondta, hogy a jövőben az LMP-nek találnia kell egy egyszerűbb, érthetőbb nyelvet, amivel megszólítja a választókat. Hozzátette, hogy emellett viszont semmilyen növekedés értelmében nem érdemes megváltoztatniuk a politikájuk tartalmi elemeit. Megjegyezte, amellett, hogy egy másfajta politikai nyelvet kellene kialakítaniuk, jobban kell fókuszálniuk a számukra fontos témákra. Az viszont, továbbra is helyes iránynak tartja, hogy kerülik a "szekértábor logikát".

A kampányfőnök kitért arra is, hogy meg kell találni a kisebb településeken a lehetséges szimpatizánsaikat, akik azonosulnak az LMP politikájával. Szavai szerint nem feltétlenül tagtoborzásról van, elsősorban szakmai jellegű programokkal akarnak vidéki városokban és kistelepüléseken élőket bevonni pártjuk helyi és országos politikájukba.

Karácsony Gergely szerint ha erősebb szervezetet tudnak kiépíteni, akkor 2014-re kormányképes párttá fejlődhetnek. Hozzátette, nem gondolja, hogy rövid távon azt kellene célul kitűzni, hogy váltópárt legyenek, de három év alatt kialakulhat egy olyan helyzet, ahol az "LMP nélkül nem lehet kormányt alakítani". Mint mondta, hosszabb időszakban nézve ugyanis egyetlen pártnak sem lehet célja, hogy örökre ellenzékben legyen, ezért készülniük kell erre a szerepre.

Arra a felvetésre, hogy kivel lennének hajlandóak koalícióra lépni, megjegyezte, hogy 2014 nagyon messze van, nem tudják, hogy a Fidesz vagy az MSZP milyen irányba változik, de "fel kell nőnünk ahhoz, hogy képesek legyünk akár kormányzati szerepet is vállalni".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását