2024. április 19. - Emma

Milliókat gyűjtöttek a kórháznak

Több mint 3,7 millió forintot gyűjtöttek össze a szombathelyiek szűréseken, tanácsadáson, előadásokon való részvétellel a Markusovszky Kórház számára a Richter Gedeon gyógyszercég által szervezett Egészségváros programsorozat utolsó, negyedik állomásán a hét végén.
2009. június 29. hétfő 17:30 - HírExtra
A Richter kétmillió forint adományt ajánlott fel a kórház számára. Az összeget minden elvégzett szűrés, tanácsadás, végighallgatott előadás további forintokkal növelte. A szombathelyiek aktív részvételének köszönhetően a Richter összesen 3 millió 740 ezer forintot adományozott az intézménynek - közölte a rendezvény kommunikációjával megbízott cég az MTI-vel, hozzátéve, hogy ez a kampány során a második legnagyobb eredmény volt

A legtöbben koleszterinszintjükre és vérnyomásukra voltak kíváncsiak. A szombathelyi lakosok negyedénél mértek magas koleszterinszintet, 20 esetben rendkívül magas értéket. A résztvevők 20 százalékának volt 170 fölötti a vérnyomása, ebből 4 embernek 200 fölött. A szűrést végző orvosok tapasztalatai szerint a lakosok nem szedik rendszeresen a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, ezért keletkeztek a rossz eredmények. Több százan vettek részt a csontsűrűség-mérésen is, a szakemberek több esetben találtak csontritkulásra utaló jeleket, és a résztvevők több mint egyharmada még soha nem végeztette el ezt a vizsgálatot.

A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel, így az ingyenes PSA vizsgálaton is sokan vettek részt: 4 százaléknál mértek rossz eredményt, de a leginkább veszélyeztetett korosztály, az 50 év felettiek tisztában vannak a vizsgálatok szükségességével.

A szakemberek 50 esetben állapítottak meg bőr- és körömgombás megbetegedést, és több olyan esettel találkoztak, ahol a beteg nem volt tisztában a bőrgomba veszélyeivel.
Az Egészségváros elnevezésű rendezvénysorozaton a szombathelyiek mellett a nyíregyháziaknak, a kaposváriaknak és a debrecenieknek volt lehetőségük részt venni a szűréseken és a Richter hozzájárulásával gazdagítani a helyi egészségügyi intézményt.

Kaposvárott a Kaposi Mór Oktató Kórháznak 3 millió 432 ezer forintot, Debrecenben a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum Onkológiai Klinikájának 3 millió 689 ezer forintot, Nyíregyházán a Jósa András Oktató Kórháznak pedig 3 millió 921 ezer forintot adományozott a Richter a helyi lakosság összefogásával.

A rendezvény sorozaton összesen 14 millió 783 ezer 400 forint gyűlt össze, és oszlott meg a négy intézmény között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását