2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fodor népszavazást javasol

Helyi népszavazást szorgalmazott a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű felépítése ellen Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter hétfőn az Országgyűlésben Katona Kálmán (MDF) interpellációjára válaszolva.
2007. november 26. hétfő 17:37 - Hírextra

Az erőművel kapcsolatos engedélyezési eljárások jogszerűen folytak le, de ebből nem következik az, hogy erőművet kell építeni Tokaj-Hegyalján - közölte a politikus, hozzátéve: arra biztatta az eljárásban részt vevőket, hogy kezdeményezzenek helyi népszavazást.

Hozzátette: olyan szempontok is felmerülhetnek, amelyeket nem lehet egy hatósági eljárásban elbírálni. Az is fontos szempont lehet - folytatta - , hogy sokan úgy gondolják, az erőmű nem illik bele a tájba.

Mint mondta, az erőmű minden szempontból megfelel a szigorú környezetvédelmi előírásoknak.
Fodor Gábor azt mondta: kezdeményezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknél, változtassák meg a jogszabályokat, hogy a környezetvédelmi minisztériumot az előzetes eljárásokba is bevonják.
Katona Kálmán úgy vélte, a miniszternek nem népszavazást kellene kezdeményeznie, hanem át kellene vizsgálnia, jók-e azok a törvények, amelyek nem tudják megakadályozni, hogy a világörökségi területen erőmű épüljön. Az ellenzéki politikus világörökségi törvény elkészítését javasolta.

Katona Kálmán azt kérdezte, mit tett a miniszter annak érdekében, hogy ne épüljön erőmű a borvidéken, és hogy más világörökségi területen se létesülhessen oda nem való beruházás.
Az MDF-es képviselő azt mondta: a hatástanulmány szerint a megújuló energiaforrást használó erőmű nem terheli a megengedettnél jobban a környezetet, a világörökségi terület pedig nem élvez speciális védelmet. Nem zárható ki az sem - folytatta -, hogy a borvidéken újabb engedélykérő jelentkezzen.

Az interpellációra adott választ a képviselő nem fogadta el, a Ház azonban 163 igen, 100 nem szavazattal és 3 tartózkodással elfogadta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását