2024. április 27. - Zita

Cenzúraellenes szoftverek Iránban

Az elmúlt tíz napban 18 ezer iráni töltötte le egy kanadai cég szoftverét, amelynek segítségével meg tudják kerülni az iráni kormány internetes cenzúráját - közölte a program fejlesztője, Rafal Rohonzinski.
2009. június 29. hétfő 17:35 - HírExtra
Az internetes szabadság iránti vágy Iránban, Kínában, Burmában és más diktatórikus helyeken is ahhoz vezetett, hogy egyre több olyan technológia terjed el, amelyek arra szolgálnak, hogy megkerüljék a hírportálok és közösségi online honlapok cenzúrák gátját. Rohonzinski szerint ez azt jelzi, hogy mennyire jelentős az emberek információ iránti éhsége, amikor próbálják megfosztani őket a hírektől - olvashatjuk a Yahoo-n. (www.yahoo.com)

Az irániakat feldühítette a közelmúltban megtartott elnökválasztás végeredménye, amelynek nyomán a keményvonalas Mahmud Ahmadinezsád továbbra is államfő maradt, és ennek olyan közösségi honlapokon adtak hangot, mint a Facebook, a Flickr, vagy a Twitter, illetve ezeken keresztül szervezkedtek és kommunikáltak is egymással. Emellett pedig a helyiek a választást követő tüntetésekről és összecsapásokról is feltöltöttek videókat a Youtube-ra és a hozzá hasonló portálokra.

Ugyanakkor Teherán egyre jobban igyekezte meggátolni a hírportálokhoz és szociális közösségi hálózatokhoz való kapcsolódást. A kanadaiak által kifejlesztett Psiphon ezt a cenzúrát képes megkerülni oly módon, hogy több ezer "lyukat" üt a számítógépek tűzfalába, új utakat nyitva a leblokkolt tartalom felé. Például ha egy felhasználó egy leblokkolt BBC honlapot akar megtekinteni, akkor a Psiphon egy új proxyt keres az oldal számára. Ha a cenzorok lezárják ezt az új lapot is, akkor a szoftver azon nyomban még egy újabb proxyt biztosít, egészen addig, amíg a cenzúra le nem száll a kérdéses honlapról.

Rohonzinski, aki terméküket "emberi jogi szoftvernek" nevezte el, nemrég segített lerántani a leplet egy olyan kínai központú internetes kémhálózatról, amely az amerikai kormány és magánfelhasználók számítógépeibe is beférkőzött. A GhostNet közel 1300 számítógépet fertőzött meg 103 országban, magas szintű politikai és gazdasági információkhoz hozzáférkőzve.

A számítógépes szakember azért érezte szükségesnek, hogy a Psiphon létrejöjjön, mert az önkényuralmi államokban egyre keményebben próbálják visszaszorítani az internetet, mint szabad médiumot. A szoftver bevetése után Teherán panaszt tett a kanadai kormánynál, amiért az "segíti az iráni felkelést" a Psiphon segítségével.

Rohozinski visszautasította a feltevést, hogy bármilyen kormány támogatta volna, de az kétségtelen, hogy az ügyfelei között a BBC és a Voice of America kormányzótanácsa is szerepeltek. Korábban az amerikai szenátorok azt is megígérték, hogy lehetőségeikhez mérten segítnek az iráni ellenzéknek feloldani az iráni híroldalak és a szociális internetes portálok cenzúráját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását