2024. május 18. - Erik, Alexandra

Bevásárol a Gazprom

Oroszország 2010. január 1-jén megkezdi az azerbajdzsáni földgáz nagy mennyiségben történő vásárlását, erről a két ország elnöke hétfői bakui tárgyalásán állapodott meg.
2009. június 29. hétfő 19:43 - HírExtra
Mindketten cáfolták, hogy a megállapodásra politikai okból került volna sor. Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari óriás vezérigazgatója közölte: az azerbajdzsáni állami földgázipari vállalattal aláírt megállapodás "kezdetben 500 millió köbmétert jelent", majd a továbbiakban felülvizsgálják a mennyiség növelését. A vásárlás meghatározott séma alapján kialakított áron történik. Az alapár kereskedelmi szempontból vonzó az azerbajdzsán partner számára - tette hozzá Miller.

A vezérigazgató közölte, hogy az Azerbajdzsántól vásárolt gázt Oroszország déli régióiba szállítják. Eddig ezt a térséget orosz földgázzal látták el, ami többe került, így viszont kedvezőbb árat tudnak az azerbajdzsán félnek kínálni - mondta. Az Azerbajdzsánból érkező gázszállítmánynak köszönhetően az eddig Dél-Oroszországba szállított orosz gázmennyiség felszabadul, és azt így Európába tudják exportálni.

Miller elmondta: megállapodás született arról is, hogy a Gazpromot felveszik - az európaiak által a Nabucco majdani egyik fő forrásának tekintett - Sah-Deniz gázlelőhelyen kitermelt gáz potenciális vevőinek listájára. "Ez azt jelenti, hogy más potenciális vásárlók által ajánlott azonos feltételek esetén a Gazprom kap elsődleges vásárlási jogot" - tette hozzá.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a hétfői gázipari megállapodást a kétoldalú együttműködés fejlesztésének és az energiaellátás biztosításának célja motiválta, nem pedig politikai indokok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását