2024. április 29. - Péter

Bajnaiék nem adják fel

Bajnai Gordon szerint "a kormány stabil parlamenti többséggel, kitartóan, ha kell, leszegett fejjel, elszántan végigmegy azon az úton, amelyen az elmúlt 75 napon haladt", és amely kivezet a válságból.
2009. június 29. hétfő 12:00 - HírExtra
Tesszük a dolgunkat, vezetjük az országot, ehhez köszönjük az eddigi és kérjük a további támogatást - mondta az országgyűlési képviselőknek.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: a hétfői szavazások nagy mértékben arról szólnak, Magyarország meg tudja-e mutatni Európának és a világnak, hogy nem csak a rövid távú válságkezelésben és a kampányszerű intézkedésekben jó, hanem képes hosszú távon is beindítani a válságkezelést.

Mint mondta, ezek a döntések határozzák meg, hogy Magyarország képes lesz-e rövid távon megbirkózni a válsággal, és azt is, hogy a válság után egy, a korábbinál erősebb ország vág-e neki a gyarapodás útjának, vagy stagnáló, leszakadó, vergődő, széteső ország, társadalom néz szembe az új feladatokkal.

A hétfői parlamenti döntések hosszú távra meghatározhatják sorsunkat - közölte a kormányfő.

Ezek közül kiemelte a vagyonadót és az adócsomagot. Mint mondta, a legvagyonosabbak öt százalékának megadóztatásával azt teszik lehetővé, hogy a munkavállalók több mint 90 százaléka az szja alsó adókulcsával, kevesebbet adózzon. Kevesebbet adózzanak, de többen fizessenek adót Magyarországon: ez így igazságos, korrekt és a növekedést szolgálja - közölte.

A miniszterelnök leszögezte: Magyarország érdeke a növekedés, amelyhez az kell, hogy többen dolgozhassanak. Ez az adócsomag célja és értelme - jelentette ki.

Bajnai Gordon visszatekintve úgy látja: a válságkezelő kormány óriás léptekkel halad.
Felidézte, hogy az új kormány azonnali válságkezelést kezdett a munkahelyek, családok védelme érdekében, lépéseket tett az egyensúly helyreállításáért, hosszú távú növekedésének megalapozásért, illetve a külső és belső bizalom illetve Magyarország önbizalmának megerősítésérért.

Szavai szerint az elmúlt 75 nap jelentős része ezeknek a feladatoknak a megoldásáról szólt, amelyekben gyorsan és sokat léptek.

A kormányfő példaként említette, hogy intézkedéseket hoztak a lakáshitellel rendelkezők védelmében, és végigvittek egy 1.400 milliárdos gazdaságélénkítő programot, amellyel 56 ezer munkahely megmaradását segítették. Ide sorolta azt is, hogy 1.800 milliárd forintos programot indítottak az építőiparban, krízisalapot indítottak a legelesettebbek megsegítésére, végrehajtották a nyugdíjreformot, és átalakították a családtámogatási rendszert. Az eredmények közt szólt arról is, hogy a megszűnő lakástámogatási rendszer helyett célzottan új elindításáról döntöttek.

A miniszterelnök beszélt a kormány és az IMF, illetve az Európai Bizottság közötti megállapodásáról, amelynek alapján Magyarország Európa leginkább óvatosan, biztonságosan gazdálkodó egyharmadába fog tartozni.

Bajnai Gordon közölte: ennek eredménye meglátszik a forint árfolyamán, és Magyarország nemzetközi besorolásán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását