2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az MSZP megvédi az utazókat

A fogyasztóvédelmi hatósághoz fordul az MSZP a debreceni utazók érdekeinek védelmében, az új bérletkonstrukció felülvizsgálata és az eddigi bérletrendszer visszaállítása érdekében - jelentette be Zsiros Zsolt, a párt helyi önkormányzati frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón.
2009. június 29. hétfő 17:41 - HírExtra
Emlékeztetett arra, hogy Debrecenben július elsejétől új szolgáltató veszi át a Volántól a helyi autóbuszos közszolgáltatást. A politikus szerint az utazóközönségnek infláció fölötti díjemeléssel kell szembesülnie: átlagosan 14,6 százalékos a díjemelés, de a változó bérletkonstrukció miatt bizonyos utazói rétegeket - a leginkább a nyugdíjasokat és a tanulókat - 27 százalék, de akár 80 százalék díjnövekedéssel sújtanak.

Varga Zoltán szocialista önkormányzati képviselő kiemelte, hogy Debrecen utazóközönsége számára olyan feltételekhez kötötték az utazást, hogy arra így több tízezer debreceninek nincs se igénye, se lehetősége. Az új konstrukció ugyanis megszünteti a külön autóbusz- és villamosbérletet, ezentúl csak kombinált bérleteket lehet vásárolni - magyarázta.

Hozzátette: a Debrecenben eddig évente megváltott mintegy 880 ezer bérlet 73 ezer embert érint. Ebből "szabad akaratukból" 20 ezren vásároltak kombinált bérletet, 50 ezren autóbuszbérletet, 13 ezren villamos- és trolibuszbérletet.

A debreceni szocialisták elfogadhatatlannak tartják, hogy több tízezer debreceni utazónak úgy kell a kombinált - a busz-, a villamos- és a trolibuszvonalakra egyaránt érvényes - bérletet megvásárolnia, hogy bizonyos városrészekben csak az egyik utazási lehetőség van kiépítve, ezért az utazók azt - bár a szolgáltatás díjában megfizetik - ha akarnák, akkor sem tudnák igénybe venni.

"A július 1. után bevezetésre kerülő egyetlen bérletkonstrukció látszólagosan szélesebb utazási lehetőségeket kínál, azonban ezt a debreceni utazók jelentős hányada egyrészt a kialakult utazási szokásaik, másrészt a közlekedési szolgáltatás infrastruktúrájának kiépítetlensége miatt igénybe venni nem fogja" - fűzte hozzá.

Az MSZP debreceni frakciója nem tudja elfogadni a közgyűlés jelen döntését - amely jelentős díjnövekedést eredményez a városi tömegközlekedésben, és ezzel debreceni családok tízezreinek havonta akár több ezer forintos kiadásnövekedést jelent -, ezért a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordul - közölte Varga Zoltán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását