2024. április 28. - Valéria

A gyilkos neve: alkohol

Huszonötből egy haláleset az alkohol miatt következik be a világon - állítják kanadai kutatók. Európában a volt szovjet tagállamokban a legrosszabb a helyzet: ott minden hét emberből eggyel az italozás miatt kialakult betegségek végeznek.
2009. június 28. vasárnap 07:51 - HírExtra
A szegényebb rétegeket érintik leginkább az alkoholfogyasztással kapcsolatban kialakuló betegségek - írják a Lancet című orvosi szaklapban megjelent elemzésükben a Torontói Egyetem munkatársai.

A szerzők figyelmeztetnek: bár a mértékletes italozás akár még egészséges is lehet, előnyeinél jóval nagyobbak a hátrányai. Amellett, hogy az alkoholfogyasztásnak olyan közvetlen következménye is van, mint a májkárosodás, annak nyomán sok más betegség, például száj-, gége- vagy vastagbélrák, melldaganat, depresszió vagy stroke is kialakulhat.

A kutatók azt is megállapították, hogy a felnőtt lakosság jó része - a nők 66, a férfiak 45 százaléka - élete legnagyobb részében tartózkodik az ivástól. Az amerikai kontinensen az átlagosan elfogyasztott alkoholmennyiség hetente 17 egységnyi, míg a Közel-Keleten csupán 1,3.

Ijesztő adatok

2004-ben a világszerte történő halálesetek 3,8 százalékának volt köze az alkoholfogyasztáshoz, ám mivel egyre több nő is a pohár fenekére néz, ez az arány 2000 óta folyamatosan növekszik. A legtöbb, az italozással összefüggő haláleset Európában történik: tízből egynek biztosan köze van az alkoholhoz. A helyzet a volt szovjet tagállamokban a legrosszabb, ott minden hét elhunyt közül eggyel az ital végez.

Bár egyre több nő iszik, a férfiak még mindig ötször nagyobb eséllyel halnak meg az alkohol miatt, és az is igaz, hogy a probléma inkább a fiatalokat érinti, mint az időseket.

A szakértők szerint az alkoholfogyasztás miatt most körülbelül annyian lesznek betegek, mint 2000-ben a dohányzás következtében.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását